Белият равнец е ефективен при безпокойство и стрес

ravnecБелият равнец (Achillea millefolium) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Стъблото на височина достига до 50 см. Растението е разпространено из цялата страна до 1600 м надморска височина, по сухи тревисти места, край пътища, около гори и поляни. Извън страната белият равнец е разпространен почти из целия свят - в цяла Европа, Северна Азия, Пакистан и Северна Америка.
Дрогата притежава кръвоспиращо, спазмолитично, диуретично и антипиретично действие. Нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха. Белият равнец проявява противовъзпалително действие. Под форма на запарка дрогата се прилага като кръвоспиращо средство при кръвотечения от матката, венците, носа, стомаха, хемороиди и др., използва се като апетитовъзбуждащо средство, а също при стомашни възпаления (язва, гастрит) при бъбречни заболявания и др.
Белият равнец е източник на етерично масло. То се получава чрез дестилация с водни пари. В зависимост от биологичната раса на вида и начина на дестилация маслото е синьо, зелено или кафяво. Синьо-зеленото оцветяване се дължи на главния компонент на маслото - хамазулен. Той е повече от 50% от състава на маслото. Хамазуленът проявява силно противовъзпалително действие. И се използва при лечение на локални кожни възпаления. Освен него маслото съдържа алфа-кариофилен, моно- и бициклични терпени, алфа- и бета-пинен туйон и др.
Доказано е, че белият равнец притежава спазмолитично действие. Той може да се използва при състояния, протичащи със спазми в храносмилателния тракт, каквото е синдромът на раздразненото черво.
Билката проявява ефект при заздравяване на рани. В проучвания от 2017 г. и 2018 г. изследователите стигат до заключение, че белият равнец подобрява регенерацията на кожните клетки като по този начин намалява периода на оздравяване на отворените рани. Билката показва положителен ефект и при заздравяването на епизиотомиите, което намалява следродилния период на възстановяване.
Белият равнец е ефективен при безпокойство и стрес. Този ефект се дължи на етеричното масло. Различните видове на билката проявяват този ефект в различна степен. Запарката от бял равнец се използва като силно кръвоспиращо средство.
С лечебна цел се използват цветните кошнички и стръковете, които съдържат етерично масло, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноиди, органични киселини, витамин С и К.
Стръковете се отрязват на дължина 20-25 см от върха. Събират се само добре разцъфнали (но не прецъфтели) стръкове, тъй като те са с най-високо съдържание на етерично масло.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД