Дебне ли край басейна COVID-19?

basaЛятото вече е тук. Туристическият бранш се опитва да поправи щетите, които епидемията с COVID-19 нанесе в глобален план, но науката все още оставя много важни въпроси без отговор. След отварянето на ресторантите, музеите, парковете и дори връщането на аматьорските колективни спортове в ежедневния ритъм, няма как да не се запитаме щом отворят и градските басейни - колко безопасни ще бъдат те?
Начинът на заразяване на COVID-19 не се е променил - той е също толкова заразен, колкото беше и през март. Затова към обществените басейни е нужно да се погледне с внимание и грижа.
Учените са категорични, че към момента не е възможно да се определи колко точно са опасни водните удоволствия и какъв е рискът, но едно е ясно - обществените басейни са зона, където се събират много хора, а струпването им на едно място, без значение дали в парка или във водата, остава водещ риск за заразяване, сигнализират американски инфекционисти.
Всъщност, смята се, че самата вода не е проблем. "Вирусът не може да живее в хлорираната вода, така че рискът все още се носи във въздуха”, смята д-р Хенри Ф. Реймънд от училището по обществено здраве в Рутгерс. По притеснителен е митът, свързан с COVID-19, в който много хора продължават да вярват - че вирусът умира при висока температура. Световната здравна организация (СЗО) наскоро публикува най-популярните митове и фалшиви новини, свързани с коронавируса, и това бе един от тях. "Можете да хванете COVID-19, независимо колко слънчево или горещо е времето”, казват от СЗО. И държави с горещо време продължават да съобщават за случаи на COVID-19.
Факт, е че има данни, че слънчевата светлина, топлината и влажността отслабват SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19, но и в тази посока са нужни повече проучвания.
Ето защо дори и в открития обшествен басейн, хората трябва да бъдат предпазливи и да прилагат стандартните противоепидемични мерки за защита. А именно:
Дистанция
Експертите зад Океана препоръчват спазването на дистанция от 1,5-2 метра. Трудно, но важно е семействата да обяснят и да държат децата също на разстояние от останалите в обществения басейн и общите пространства.
Повърхности
Нужно е повърхностите в общите площи да се докосват възможно най-рядко. В това число шезлонги, столове, перила, маси и други често докосвани повърхности, където вирусът може да живее.
Извън час пик
Хубаво би било обществените басейни да се посещават в по-спокойни часове, когато хората са по-малко.
Маска
Звучи абсурдно, но носенето на маска е една от препоръките на здравните експерти в Щатите. Поне докато поръчвате напитките си от място или на бара.
И все пак специалистите препоръчват на хората с хронични заболявания и недобър имунитет да избягват места като обществените басейни, където по правило има струпване на хора. В дните, притиснати от COVID-19, няма нищо безрисково, въпросът е колко толерантни към риска можем да бъдем?
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД