Паниката е тежко страдание

panikaПсихиатрите от Военномедицинска академия (ВМА), които преди няколко седмици започнаха безплатни онлайн консултации на пациенти с COVID-19, съобщават за ръст на случаите на паник атаки, като повечето хора споделят, че причината за това е началото на извънредното положение и продължителността му.
Медиците консултират пациенти с коронавирус, които се лекуват в болници или са под карантина вкъщи, като най-честите оплаквания са страхове, тревога, интензивна тревожност, достигаща до паника, депресивни състояния, безсъние като първи признак на психични проблеми.
"Нямаме засега в статистиката пациент, който е починал от панически пристъп.
Ако се е случило съвпадение по това време да получи и инфаркт, е вече съвсем друго нещо, от самата паника не се умира, но е тежко страдание и доста десоциализира хората, защото често е съпроводено и с агорафобия, т.е. страх от влизане в големи пространства, както и сред тълпа или пък влизане в превозни средства. Това допълнително ограничава пациентите, те не могат дори да излязат от дома си, да отидат до магазина", коментира пред БНР доц. д-р Данчо Дилков, психиатър във Военномедицинска академия в София.
По думите му всяка кризисна ситуация има свои характеристики и особености, а при тази с COVID-19 до голяма степен от значение е това, че факторът е невидим. "Когато е невидим, се включват едва ли не всички страхове на човек, които има от самото детство. Тогава реакцията може да бъде доста по-непредвидима", подчерта доц. Дилков.
Екипът на доц. Дилков продължава с безплатните онлайн консултации по телефон, Вайбър и Скайп, докато има нужда от тях. Психиатрите са си поставили още една задача - да работят и с медицинските екипи, които са на първа линия в клиниките за лечение на коронавирусни инфекции.
"Поради честите срещи с такива тежки, кризисни моменти, инциденти, започват да се появяват тежки емоции, които влияят върху здравето и върху функционирането на тези екипи и това неминуемо ще се отрази върху работата, рано или късно", допълни доц. д-р Данчо Дилков.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД