Пиенето вкъщи е привлекателно, но не решава проблемите с пандемията

chachaМного хора, останали у дома, установяват, че пият повече алкохол по време на пандемията COVID-19. Голяма част от тях преди са консумирали алкохол само от време на време, но сега изглежда, че пиенето се превръща в ежедневен ритуал.
Работата от дома улеснява стартът с първата чаша вино или бира да започне много по-рано през деня и да продължи по-дълго. Пиенето е и особено привлекателно след стресиращ ден, но в условията на физическа дистанция и карантина почти всеки ден носи стрес.
Дори и никога да не сме имали проблеми с пиенето, много хора днес се питат дали след падането на извънредните мерки за борба с коронавируса, ще успеят да се откажат от повишената консумация на алкохол. Специалистите са категорични, че ако все по-често мислим за чашата и усещаме, че връзката ни с алкохола се движи в нездравословна посока, е нужно да потърсим съвет и помощ.
Проблемът ескалира когато установим, че пием малко повече всяка седмица, пием повече вечер или посягаме към алкохола по-рано през деня. Честият махмурлук е друг начин да се хванем "в крачка".
Когато алкохолът се превръща в проблем, силно характерна е натрапчивата мисъл за него и нетърпението да си налеем първата чаша концентрат. "Започвате да мислите за първото си питие часове, преди да възнамерявате да пиете, представяйки си колко блажено ще се почувствате", описват състоянието специалистите.
Проблемът е наистина сериозен, когато консумацията на алкохол започва да изтласква други дейности от ежедневието. Пиенето започва да се превръща в основното ни занимание за свободното време, отнемайки от други неща, които ни доставят удоволствие като спорт, четене на книги, гледане на филми и др. И разбира се - започва да пречи на работата ни. Моментът, в който усетим, че не сме достатъчно ефективни в работата си, е най-важната червена лампа за задълбочаващ се проблем с чашата.
Близките хора могат да забележат, че пием повече и да изразят притеснение или дори да помолят да намалим алкохола. Най-често следва конфронтация, но е важно да знаем, че ако някой ни каже, че се притеснява, вероятно има основание.
Един от най-тревожните показатели, че нещата с алкохола са излезнали извън контрол е когато тайно започнем да смесваме различни напитки, за да прикрием проблема си от околните.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД