Как европейските държави излизат от извънредното положение

litvaПовечето европейски държави изготвят предварителни планове за облекчаване на мерките, наложени за борба с разпространението на потенциално смъртоносния вирус COVID-19.Целта е да се рестартира икономиката, която бързо се опустошава от внезапните мерки внесени, за да се ограничи инфекцията и смъртността , да се защитят здравните услуги - и да се даде на хората надежда, че в края на тунела има светлина.
Някои страни вече са започнали процеса, докато други продължават да бъдат предпазливи при определянето на датите предвид високия брой жертви Навсякъде има опасения относно възможна втора вълна от случаи на COVID-19 , с още по-вредни ефекти.
Мерките, наложени в различна степен на континента, драстично ограничиха свободата на движение и забраниха публичните събития. Въпреки че здравната политика е различна в отделни държави от ЕС, той настоя за координиран подход, тъй като ограниченията се облекчават.
Ето поглед върху състоянието на някои европейски държави, както в ЕС, така и извън него.
Андора
Малката държава, между Франция и Испания, прие уникална система за облекчаване на ограниченията за блокиране. На тези, които живеят в домове с четни номера, е позволено да излизат на четни дати, докато тези, които пребивават в домове с нечетни номера през останалите дни.
Австрия
Австрия трябваше да започне да облекчава мерките си на 1 май, заяви правителството по-рано.
Все още ще има ограничения: хората, които не живеят заедно, трябва да поддържат еднометрово разстояние помежду си на публично място по всяко време. Ресторантите ще се отворят отново от 15 май, последвани от хотелите от 29 май.
Министърът на здравеопазването заяви, че добрите данни за заразяване са оправдали решението. Той обаче апелира към индивидуалната отговорност на хората през следващите месеци.
Страната е една от първите в Европа, която възобнови икономиката си. Някои магазини бяха отворени след Великден.Австрия започва да охлабва мерките след „много ранно и много сурово“ блокиране
Белгия
Белгия възнамерява да запази своите всеобхватни ограничения до 3 май. Жителите трябва да останат у дома, освен ако не им се налага да ходят на работа,до супермаркети, здравни заведения, да посещават хора в нужда или да се занимават с физически упражнения.
От 4 май ще се разрешава постепенно да се отварят несъществени магазини и предприятия. Хората ще могат да посетят брега и арденските гори от 18 май. Баровете и ресторантите ще започнат отново да отварят от 8 юни. Но масови събития като музикални фестивали няма да има поне до септември. Белгийското правителство обещава безплатни маски за всички като част от своята стратегия за излизане от COVID-19
Чехия
Мерките в Чешката република бяха частично облекчени още на 24 април, за да се даде възможност за възобновяване на вътрешното пътуване. Преди дни правителството каза, че ще бъде премахната забрана за пътуване извън страната. Но всеки, който се върне в страната, ще трябва да предостави отрицателен тест за COVID-19 или да се постави под карантина.
Ограниченията по границите бяха облекчени на 27 април, за да позволят кратки командировки на хора от други държави от ЕС . Сезонните работници също се допускат при ограничения.
На някои фирми и магазини е разрешено да отворят отново, включително Skoda, която е възобновила производството на автомобили. Междувременно се допускат събирания до 10 души, в сравнение с двама по предходни правила.
Дания
Дания си проправи пътя към бавно връщане към нормалния живот след Великден, като започна с отваряне на много детски ясли и начални училища, както и на дневни центрове.Малките предприятия имат право да се отворят отново още от 20 април, при условие че спазват строги хигиенни разпоредби.
Втората фаза на облекчаващите ограничения е планирана да се проведе след 10 май. Страната беше сред първите в Европа, които наложиха мерки за блокиране, не толкова строги, отколкото в някои други държави.
Премиерът Мете Фредериксен заяви пред парламента на 29 април, че разпространението на епидемията от COVID-19 е "под контрол".
Франция
Строгото блокиране във Франция започна от 17 март и постепенно ще започне да се облекчава от 11 май. Първата фаза ще продължи три седмици до 2 юни.
Ограниченията могат да бъдат премахнати с различна скорост в цялата страна, в съответствие с географското въздействие на пандемията. Относително строги мерки все още могат да се прилагат в особено силно засегнати райони като източната част на страната и по-широкия регион на Париж.
Предучилищните и началните училища ще се отварят постепенно от 11 май, основните училища седмица по-късно, докато решението за гимназиите ще бъде взето в края на месеца.
Хората вече няма да попълват формуляр, обосноваващ причината за напускане на домовете или за пътувания до 100 километра. Ще бъдат разрешени социални събирания до максимум 10 души. Но изглежда, че по-големите събития ще бъдат забранени за няколко месеца, а френският футболен сезон е отменен.
Германия
Германия, която успя да овладее вируса по-добре от другите световни сили, започна първите си стъпки за облекчаване на ограниченията на 20 април. На по-малките магазини беше разрешено да отворят отново, като спазват мерките за социално дистанциране, както и други бизнеси, като автокъщи и магазини за велосипеди.
Правителството се надява училищата, затворени от средата на март, да могат да се отворят отново от 4 май - започвайки с по-възрастни ученици, за разлика от някои други страни, които планират първо да отворят отново класове за по-малки деца.
Има опасения, че скоростта на коронавирусната инфекция отново се е увеличила, след като ограниченията започнаха да се облекчават. Смята се, че правителството ще изчака да види дали тенденцията е потвърдена, преди да предприеме някакви коригиращи мерки.
Германия също удължи предупреждението за пътуване в световен мащаб до средата на юни.
Гърция
Мерките в Гърция бяха въведени на 23 март. Предвид намаляване на броя на смъртните случаи и броя на критично болни пациенти, премиерът очерта план за постепенно облекчаване на ограниченията. От 4 май отново ще бъдат разрешени индивидуални спортове на открито, а книжарниците, фризьорските салони и магазините за електроника ще бъдат отворени отново. Работното време ще бъде намаллено за да се намали взаимодействието.
Ресторанти, хотели и търговски центрове няма да бъдат отворени до 1 юни. Детските площадки и обществените плажове ще останат затворени, а пътуването е възможно само до нечий дом.
Възпитаниците на гимназията ще ззапочнат учебните часове на 11 май, последвани, седмица по-късно, от други училищни класове. По-малките деца може да се върнат на училище на 1 юни.
Унгария
Унгарският премиер Виктор Орбан казва, че ограниченията за напускане на домове могат да бъдат постепенно премахнати, особено в провинциалните райони, където има по-малко коронавирусни инфекции. Ограниченията ще останат в сила в Будапеща и околните райони.
Във видео във Facebook той не посочи дата, но каза, че в селските магазини ще може да се удължи работното време, а кафенетата и ресторантите ще могат да отварят отново тераси и градини.
Мерките, позволяващи сутрин само на хора над 65 години да пазаруват в хранителни магазини и аптеки, ще останат в сила.
Ирландия
Ирландският министър Даоизехр обяви удължаване на коронавирусните ограничения на страната до 18 май в петък (1 май). „Имаме нужда от още две седмици строги ограничения, за да отслабим вируса допълнително“, каза Лео Варадкар.
Въпреки това той каза, че хората над 70 години, на които е казано да стоят вкъщи ", могат да започнат да излизат извън домовете си от вторник, стига да избегнат всякакъв контакт с хората.
Ограничението от 2 километра, на което хората могат да излизат извън домовете си, също ще бъде удължено до 5 километра.
Варадкар заяви, че от 18 май страната планира да отвори отново икономиката на пет етапа, ако вирусът остане под контрол, като последният етап е планиран за август. Училищата обаче няма да се отворят отново преди началото на учебната година през септември.
Италия
Италианският премиер Джузепе Конте изложи график за възобновяване на икономиката на страната на 26 април След последователно подобрение на данните за заразяване.
Фабриките, строителните обекти и фирмите за доставка на едро могат да възобновят дейността си веднага след като въведат мерки за безопасност срещу вируса. Обществените паркове и градини могат да се отворят отново от 4 май – броят на посетителите може да бъде ограничен, за да се предотврати пренаселеността - и хората ще могат да посещават роднини, които живеят в същия регион.
Погребенията с не повече от 15 присъстващи също могат да се възобновят от тази дата, но опечалените трябва да носят маски.
Ако всичко върви добре, магазините за търговия на дребно могат да се отворят отново на 18 май, като след 1 юни ще се отворят ресторанти, кафенета, бръснарници и козметични салони.
Конте подчерта важността на социалното дистанциране и каза, че ако не се спазват правилата, случаите на коронавирус и смъртта отново ще се увеличат и ще има „непоправими щети“ за икономиката.
На 8 март Италия стана първата европейска държава, затворила хората в домовете си.
Литва
Литовското правителство удължи мерките в цялата страна до 11 май.
Тя обаче даде зелена светлина за отваряне на музеи, библиотеки, кафенета на открито, фризьорски салони и салони за красота и магазини за търговия на дребно в търговски центрове.
Холандия
Холандското правителство предприе първите предварителни стъпки за отпускане на своите мерки за ограничаване на коронавируса, като позволи на децата от началното училище да се върнат в класните си стаи - на непълно работно време - от 11 май и позволи на по-големите деца да участват в организирани спортове.
Но в същото време премиерът Марк Руте удължи забраната за всички мащабни събития като музикални фестивали и професионален футбол до 1 септември, баровете и ресторантите ще останат затворени поне до 20 май.
Холандия е в това, което Руте нарича „интелигентно заключване“ от средата на март, което закри училищата, ресторантите, баровете и музеите, но не успя да нареди на хората от тази 17 милионна нация да останат у дома.
Вместо това те бяха призовани да действат отговорно, за да забавят разпространението на вируса - да работят от къщи, да си стоят вкъщи колкото е възможно повече и да са социално дистанцирани, ако са на открито.
Полша
Търговските центрове и хотели в Полша ще могат да се отворят отново на 4 май, а училищата и детските градини два дни по-късно.
Управляващата консервативна партия „Закон и справедливост“ има намерение да насрочи президентските избори в страната през май, въпреки широко разпространените призиви те да бъдат отложени на фона на пандемията.
Гласуването трябва да се проведе по пощата и има опасения, че няма достатъчно време за правилно планиране. Европейският съюз и много продемократични организации изразиха загриженост, че гласуването няма да бъде напълно демократично или свободно.
Правителството посочи, че гласуването, насрочено за 10 май, може да бъде отложено за седмица или две, но трябва да се проведе през месеца.
Португалия
Португалските военни части обединиха усилията си в подготовката з отваряне на средните училища през май.
Екипите на армията, военновъздушните сили и флота са част от стратегия, която има за цел да обучи училищните работници за извършване на по-подходящо и задълбочено ежедневно почистване.
Правителството разпореди закриването на всички училища в средата на март, за да се намали разпространението на коронавируса.
Очаква се по-спокоен контрол върху движението на населението и правилата за самоизолация да бъдат смекчени като при епидемия.
Испания
Испания е една от най-тежко засегнатите държави от коронавируса, но подобряването на цифрите накара правителството да обяви предварителна стратегия за излизане.
Строгото блокиране от средата на март трябва да бъде облекчено в четири фази, като всеки етап ще продължи поне две седмици и зависи от напредъка.
В първа фаза, която започва на 4 май, малките магазини, хотели и туристически помещения ще могат да се отворят отново. По-големите търговски центрове ще останат затворени. Тя ще се прилага за по-голямата част от континенталната част на Испания, но не веднага в Балеарските острови, Канарите и други острови.
Втора фаза ще освободи ограниченията за ресторантите и по-малките културни събития при определени условия.
След Великден Испания позволи на някои служители да се върнат на работа във фабрики, офиси и на строителни площадки.
Възрастните се допускат навън за упражнения от 2 май, нещо, което децата могат да правят за ограничени периоди от 26 април.
Швеция
Швеция се придържа към стратегията си да се противопостави на затварянето на своите 10,2 милиона граждани, за да избегне разпространението на COVID-19.
Правителството посъветва шведите да работят от дома си, когато е възможно, и да избягват пренаселени местата. Но то не е наложило официални ограничения, призовавайки хората да се "държат като възрастни", но не и да ги глобява за напускане на дома без основателна причина.
Хората могат да се движат свободно, училищата, баровете и ресторантите остават отворени, а дейностите на открито са разрешени. Има обаче някои ограничения за международни пътувания.
Междувременно събиранията на повече от 50 души са забранени и са приложени някои мерки за социално дистанциране.
Швейцария
Федералният съвет на Швейцария обяви, че магазините, ресторантите, музеите, библиотеките и училищата ще могат да отворят отново вратите си на 11 май. На 8 юни ще последва допълнително охлабване на мерките
Това е част от многопластов процес, при който някои предприятия - включително фризьорски салони, салони за татуировки, ветеринарни кабинети и  магазини - започнаха да отварят на 27 април. Предприемат се предпазни мерки, включително правила за социално дистанциране.
Публичните събирания все още ще бъдат ограничени до петима души, така че ресторантите, които ще се отворят отново, ще трябва да осигурят разстояние от поне два метра между маси.
Великобритания
Борис Джонсън казва, че през първата седмица на май ще представи стратегията си за излизане от Обединеното кралство от извънредното поожение, като ще даде подробности за това как икономиката може да се рестартира, училищата да се отворят отново и да се премахнат ограниченията за пътуване.
Но няма потвърждение на точните срокове, тъй като броят на случаите и смъртта с коронавирус във Великобритания продължава да предизвиква тревога.
Премиерът - който прекара три дни в интензивно лечение с COVID-19 - определи стъпки, които трябва да бъдат постигнати, за да продължи да се потиска болестта. Той предупреди, че премахването на ограниченията твърде скоро рискува втора, още по-смъртоносна вълна.
Правителството е подложено на натиск - не на последно място от управляващата Консервативна партия - да разкрие подробен план за излизане от блокирането, наложено на 23 март, на фона на големите щети за икономиката. Но министрите и служителите предупредиха да не се „изхвърля“ постигнатия напредък.
Повечето магазини и обществени места са затворени, а събранията на повече от двама души са забранени. Хората могат да напускат домовете само по причини, които се считат за съществени или да спортуват.
"Здравна поща", Източник: Euronews

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД