Не са констатирани нарушения при извършени проверки на лични лекари

Те разполагат с лични предпазни средства, спазват графиците за поставяне на ваксините, казват от РЗИ-Стара Загора
Tania Perchemlieva 02 18-20С министерска заповед през миналата седмица бяха възобновени детските и женските консултации. От 27 април РЗИ-Стара Загора започна да раздава ваксини на общопрактикуващите лекари по определен график. Той е съобразен напълно и с графика на извършваните имунизации, които според заповедта на министъра на здравеопазването, трябва да се правят в дните вторник и четвъртък. Затова ваксините при нас се раздават в понеделник, сряда и петък, като това също става в определени часове, по график, за да няма струпване на лични лекари, информира за "Здравна поща" д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към регионалната инспекция. По данни на РЗИ джипитата в област Стара Загора са 213. Ние започнахме да правим тематични проверки относно наличието на предпазни средства и спазване на изискванията за носенето им, още преди възобновяването на профилактичните дейности. До момента не сме констатирали нарушения. Личните лекари са снабдени и имат достатъчно количество маски, ръкавици, някои от тях работят и с изолационни еднократни престилки. РЗИ-Стара Загора осигури на личните лекари спирт, очила, а Българският лекарски съюз и Асоциацията на общопрактикуващите лекари предоставят и други предпазни средства - маски, еднократни престилки, допълва д-р Перчемлиева.

През миналата седмица започнахме извършването и на проверки във вторник и четвъртък, които касаят осъществяването на профилактичните дейности - дали се правят само профилактични имунизации, дали има струпване в чакалните към амбулаториите на повече от двама души. Направени са 37 проверки, не са констатирани нарушения. Проверени са лични лекари от Стара Загора и Казанлък. В поликлиниката в Казанлък например, е осигурен много добър пропускателен режим, има охрана, която регулира потока от пациенти, за да не се допускат струпвания в амбулаториите, казва още д-р Таня Перчемлиева.
Все още от инспекцията не са започнали проверки за дейността на АГ кабинетите по време на извънредната ситуация. Справка за техния брой може да бъде намерена в регистъра на РЗИ, публикуван в сайта на инспекцията. Не сме стартирали и проверки на стоматолози, част от тях не работят, други работят почасово, след повикване. Но тепърва предстоят да бъдат проверени и другите специалисти. За нас е важно, че при направените към момента проверки няма нарушения, няма и недостиг на лични предпазни средства при тези лекари, болнични и доболнични заведения, които функционират. От логистичния център на МЗ получаваме определени количества маски, ръкавици, костюми. Нашият стремеж е да ги предоставим с приоритет на лечебното заведение, което работи с пациенти с COVID-19, както и на лични лекари. Лично аз направих проверка в инфекциозната клиника и в клиниката по анестезиология към УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", където са обособени сектори за болни с COVID-19. В тях са осигурени необходимите лични предпазни средства, създаден е и необходимият график за специалисти, които да обслужват пациенти без да има смесване на потоците между секторите. Има и много дарения. В тази връзка бих препоръчала на хора, които имат желание да даряват, да се свържат с управителя на УМБАЛ, или началника на инфекциозна клиника, за да разберат какви са им необходимостите, допълва още д-р Таня Перчемлиева.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД