Градинарството допринася за позитивното настроение

DRADВъв време на физическо дистанциране всеки от нас опитва различни неща, за да се справи по-лесно с тревожността, стреса и несигурността, която епидемията с COVID-19 създава. Градинарството може да помогне да се почувстваме по-малко напрегнати и да допринесе за позитивното настроение. Ново проучване, публикувано в списание Ecopsychology, сочи, че активностите в градината, със сигурност могат да помогнат за намаляването на стреса и тревожността.
Изследването проследява 84 градски градинари в Лондон и събира мненията им за това как се чувстват във времето, прекарано в градинарство. След това учените сравняват тези данни с усещанията на 81 неградинари от същия район в Лондон, установявайки, че колкото по-дълго участниците са прекарвали времето си в градинарство, толкова повече са изразявали положителни мисли за тялото си и емоциите си. Те дори дефинират това като "всеобхватна любов и уважение към тялото".
Изследователите изясняват, че позитивният образ на тялото не е просто отсъствието на недоволство или отрицателна гледна точка, а перспектива, която движи психологическото и физическото благополучие. Например отбелязват, че хората с по-позитивен образ за тялото си, са склонни да се справят по-добре в ежедневието си. С други думи, ако обичаш тялото си, то ти си по-склонен да полагаш грижи за него. А това те прави със сигурност както физически, така и емоционално по-здрав.
От гледна точка на това пък защо природата оказва този позитивен ефект върху тялото, предишни проучвания доказват, че времето, прекарано на открито, в това число и градинарството, може да понижи нивата на кортизол - хормона, който е пряко свързан с нивата на стрес в организма, а това води и до повече положителни емоции.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД