Плоскостъпието може да причини шипове на врата

SHIPПознатият разговорен термин ошипяване или шипове в медицинската литература се нарича остеофитоза. Страдащите от ошипяване не са концентрирани в една възрастова група, макар остеофитозата да е приета за класическо дегенеративно състояние. Остеофитозата засяга както мъжкия, така и женския пол и в някои случаи образуването им
започва след 30-годишна възраст
Измененията в костната тъкан са форма на адаптация - начинът, по който организмът се приспособява към промените. Когато една зона е претоварена, например шийният дял, и паралелно с това липсва добре развита мускулатура, която да предпази гръбначния стълб, се стига до компенсация от страна на костната тъкан.
Тя постоянно се ремоделира и при описания тип промени става разпределение на натоварването на по-голяма площ -
трупане на костна тъкан или образуването на т. нар. шип
Актуалността на проблема и нарастването на случаите се дължат на обездвижването - съответно слабо развита мускулатура на врата и същевременно масово използване на телефони, което налага принудителна (допълнително) натоварваща позиция за шийния дял на гръбнака.
Остеофитите обикновено се намират по ръба на костта в ставата. Те се считат за резултат от триене върху костта и
често се свързват с остеоартрит
Ентезофитите са костни шипове, които се развиват на мястото на контакт на връзките (лигаменти) и сухожилията в костите.
Ентезофитите могат да се развият поради тесни връзки и сухожилия, които се трият по костите, увреждане на меките тъкани или възпалително заболяване. Могат да се появят в цялото тяло, но
най-често около костите, които формират петата
Симптомите могат да включват болка и подуване на ставата или зачервяване. Развитието на ентезофити често се свързва с локална травма или интензивна физическа активност.
В някои случаи ентезофитите са симптом на системно състояние, като серонегативни спондилоартрити или ендокринно разстройство.
Значителна роля в развитието на ошипяване играе
влошеното кръвоснабдяване на костите
познато като исхемия. Намаленият приток на кръв може да повлияе негативно състоянието на костната структура.
Характерно е още, че страдат най-много млади хора, които не са физически активни или обратното - прекаляват системно с физическата активност.
В голяма част от случаите болката не зависи от това, което се установява на рентгеновата снимка. Измененията могат да бъдат изразени, но почти да не е налице симптоматика, както и обратният случай - изразени симптоми при липса на изразени обективни промени.
Симптомите зависят от разположението на шипа
В коляното болката може да се проявява при сгъване на коляното, докато ошипяване в областта на гръбначния стълб може да доведе до притискане на нервите, предизвиквайки изтръпване в крайниците.
Плоскостъпието може да доведе до редица проблеми на опорно-двигателния апарат. Усложненията зависят от степента на плоскостъпие, възрастта и физическата активност. Поради промяната на центъра на тежестта започва развитието на промени в положението на бедрата, таза и гърба. Проблемът може да се задълбочи и
да се появи напрежение в подбедрицата
създавайки се условия за разширени вени, претоварването на колянната и тазобедрената става може да доведе до износване на ставния хрущял - артроза, а в дяловете на гръбначния стълб могат да се развият остеофити и дискова херния.
Развитието на остеохондрозата е сравнително бавно и може да продължава с години. За съжалението, веднъж отключено, заболяването трудно се повлиява от медикаментозна терапия.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД