Дерматологичните стрели на COVID-19

LEKUROт началото на пандемията с COVID-19 светът се промени драстично. Заедно с това новият коронавирус представи нови предизвикателства за всички лекари, включително дерматолозите. Въпреки че вирусът не е дерматотропен, може да се появяват някои проблеми при кожата, главно в резултат на продължителен контакт с лични предпазни средства и прекомерна лична хигиена. Описани са разранявания, контактен дерматит, сърбеж, уртикария и обостряне на съществуващи кожни заболявания, включително себореен дерматит и акне.
От важно значение е и грижата за пациенти с автоимунни и хронични възпалителни заболявания, като псориазис, атопичен дерматит, лупус, склеродермия и гноен хидраденит, които могат да изискват имуносупресивна терапия.
Кожните усложнения при инфекция с COVID-19 се дължат главно на ефектите на личните предпазни средства, триенето, разрушаването на епидермалната бариера и реакциите при контакт, всички от които могат да влошат съществуващо кожно заболяване.
Дерматологичните прояви са много по-различни от тези, регистрирани по време на епидемията от испански грип.
Еритем (зачервяване), папули (възелчета), мацерация (размекване на тъканите, поради продължително излагане на влага) и лющене са най-често съобщаваните кожни промени поради продължително износване на личните предпазни средства.
Симптомите включват парене, сърбеж и жилене от използването на личните предпазни средства при 97% от здравните работници, които са на първа линия в борбата със заразата. Най-често засегнатите кожни места са носният мост (83%, поради използването на защитни очила), бузите, челото и ръцете.
Продължителният контакт с маски и очила може да причини различни кожни заболявания, вариращи от контактна уртикария или контактен дерматит до влошаване на съществуващи дерматити. Друго проучване посочва, че повече от 1/3 от здравните работници се оплакват от акне, сърбеж по лицето и дори дерматит от носенето на маска.
Използването на медицински шапки може да предизвика сърбеж и фоликулит или да изостри себореен дерматит. Дългосрочната употреба на защитни ръкавици води до хиперхидратационно състояние на епидермиса, клинично наблюдавано като мацерация и ерозии и развитие на контактен дерматит.
Прекомерното миене на ръцете и засилената употреба на дезинфектанти може да увреди хидролипидната мантия на повърхността на кожата и може също да е причина за дразнене и дори развитие на контактен дерматит.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД