Как се отразява COVID-19 на хората с бронхит

bronhitCOVID-19 е ново заболяване, което засяга белите дробове и дихателните пътища на човек. Хората с бронхит, обаче все още не са съвсем наясно какво означава COVID-19 за тях.
Бронхитът причинява възпаление на основните дихателни пътища на белите дробове или бронхите.
Хората с бронхит са изложени на риск от сериозни усложнения, ако се разболеят от COVID-19, както се случва, и когато се разболеят от грип. Все пак трябва да се има предвид, че заболяването е ново и все още няма достатъчно информация.
Според Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) , хората с определени здравословни състояния са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 – особено, ако не контролират състоянието си. Това се отнася и за хора с хронична белодробна болест.
Хроничният бронхит, който е бронхит, който продължава няколко месеца или продължава да се връща отново и отново, е форма на хронично белодробно заболяване. Той понякога е част от сериозното белодробно състояние, наречено хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
Бронхитът не причинява COVID-19 и въз основа на актуална информация не изглежда да се повишава рискът човек да развие болестта, ако се зарази с Covid, но хроничният бронхит увеличава риска от тежко протичане на заболяването.
Тъй като подобно на бронхита, COVID-19 засяга дихателните пътища, включително белите дробове и може да доведе до пневмония или остри респираторни заболявания. Новият коронавирус може също да причини остри или краткосрочни симптоми на бронхит при хора, които се заразят с вируса.
Световната здравна организация (СЗО) и експертите по света, все още проучват как COVID-19 засяга хората със съпътстващи заболявания.
Понастоящем има малко информация за ефектите конкретно на COVID-19 върху хора с бронхит, но е известно, че някои други коронавируси причиняват симптоми, наподобяващи симптомите на настинка и грип. Изследванията показват, че грипът често може да влоши случаите на ХОББ и бронхит. Симптомите на настинка също могат да влошат симптомите на тези заболявания.
И бронхитът, и COVID-19 могат да засегнат белите дробове. Това означава, че COVID-19 е по-опасен за тези, които имат бронхит. CDC също посочва, че новият коронавирус може да причини по-тежко заболяване при пациентите с предварително съществуващи белодробни заболявания.
В световен мащаб ХОББ заема между 4-то и 6-то място от причините за смъртност. Прогнозите сочат, че през тази година негативна тенденция ще се задълбочи. Според различни оценки 4 – 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта.
Преобладаващо е схващането, че в много случаи болестта остава недиагностицирана. Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Причината за това е масовото разпространение на тютюнопушенето в България.
За съжаление няма точни данни, какъв е процентът на хората страдащи от хроничен бронхит.
"Здравна поща", източник: Център за защита на правата в здравеопазването

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД