Боровинките понижават кръвното, помагат на мозъка

borovБоровинките са пълни с антиоксиданти, но това очевидно не е всичко относно ползите им за здравето и организма. Редовната им консумация показва положителен ефект върху сърдечносъдово здраве. И по-конкретно, приемът на 200 грама боровинки на ден е допринесъл за понижаване на систолното артериално налягане и е подобрило функцията на кръвоносните съдове при 40 доброволци в проучване.
То е дело на екип от Кралския Лондонски колеж, като доброволците в него били разделени на 2 групи – едните ежедневно приемали напитка, богата на боровинки, другите пиели друга полезна течност.
Изследователите извършвали уринарни тестове, измерване на кръвното налягане и на кръвоток-медиираната ендотел-зависима вазодилатация (FMD) на брахиалната артерия. При последното се измерва с колко се разширява артерията с увеличаването на кръвния поток, което се смята за точен биомаркер за риска от сърдечносъдови заболявания.
В боровинките се съдържат антоциани. Това е фитохимикал, на който се дължи тъмносиният цвят на плода, пигментни антиоксидантни съединения. На тях се дължи оцветяването на плодове и зеленчуци в наситено пурпурно, розово, синьо или червено. Напитката от боровинки е била наситена на антоциани, както и на витамини, фибри и минерали.
Какво установяват изследователите? Два часа след консумацията на напитката от боровинки се наблюдава подобрено функциониране на кръвоносните съдове. Този ефект се засичал в продължение на четири седмици дори след нощните часове, когато не била приемана друга храна. Кръвното налягане на доброволците спаднало с 5 mmHg, което според експерти се равнява на ефекта, постиган с приема на медикаменти за неговия контрол.
Изследователите смятат, че това се дължи на антоцианите, които се знае, че подобряват функцията на ендотелните клетки. Това са клетки, които изграждат бариера между лимфата или кръвта и околната тъкан и имат важна роля за регулирането на кръвното налягане и кръвосъсирването. Възможно е, използвайки резултатите от изследването, да се въведат такива промени в храненето, които да намалят риска от сърдечносъдово заболяване с 20%.
Не за първи път излизат положителни данни за качествата на боровинките в здравословен аспект. Те са полезни не само за сърцето, но и за мозъка срещу развитието на невродегенеративни заболявания, диабет тип 2.
Например при редовна консумация рискът от метаболитното заболяване пада с 26%, подобрява се инсулиновата чувствителност на клетките. Това е измерено при консумацията им в продължение на 6-седмичен период.
Ако се страхувате от влошаване на паметта и въобще когнитивната функция, боровинките са плодът. При консумацията им от хора в напреднала възраст за период от 3 месеца се регистрира, подобряването им.
Ако имате проблем с отслабването, боровинките също са вашият плод. Очевидно те действат по някакъв начин и предпазват от наддаване на тегло и натрупване на мазнини, което се е наблюдавало в едно изследване с близнаци.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД