Коронавирусът може да се задържи по-дълго в очите, отколкото в носа

kovСкорошно проучване, публикувано в списанието „Annals of Internal Medicine”, разкрива, че COVID-19 може да се задържи в човешкото око по-дълго, отколкото в други части на тялото, като носната кухина.
Проучването се базира на казуса на 65-годишна жена, пътувала от Ухан за Италия през януари 2020 г. Тя е приета в болница на 29 януари, един ден след като започнала да изпитва коронавирусни симптоми като суха кашлица и висока температура. Жената е имала болки в гърлото, възпаление на очите, гадене и повръщане. Генетичният материал на вируса е открит в очни проби, взети от пациентката.
След 20 дни в болницата възпалението на очите й се изчиства и в носа й не е открит вирусен материал. Очните проби са тествани положително до 21-ия ден на пациента в болницата. Въпреки това, очна проба, взета на 27-ия й ден от хоспитализацията, отново дава положителен тест за коронавирус, макар че назалните й проби остават отрицателни.
Изследването предполага, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, може да претърпи „продължителна репликация в конюнктивата”. Изследователите отбелязват „важността на мерките за контрол, като избягване на докосване до носа, устата и особено очите, както и често миене на ръцете”.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД