Ако тялото страда от цинков дефицит, защитните му сили намаляват

zinbЦинкът е положително зареден микроелемент, който се намира в много малки количества в тялото. По-голямата част от цинка се намира в мускулите и костите. Повечето микроелементи имат депа в организма. За разлика от тях цинкът няма оформени депа, т.е. тялото не разполага със запаси от цинк. В известен смисъл количествата цинк, които се намират в мускулите, костите и черния дроб, могат да се нарекат цинкови депа. Когато количеството цинк на тези места не се попълва регулярно, настъпва дефицит.
В последните седмици цинкът придоби популярност като един от чудотворните микроелементи, които борят новия коронавирус.
Важно е хората да са наясно, че цинкът не е лекарство, което може да ни предпази от заразяване или да ни излекува от COVID-19.
Той е микроелемент, необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло. Има множество функции в почти всяка система в тялото ни. Цинкът участва в огромен брой ензимни реакции, поддържа структурната цялост на протеините. Без цинк тялото не може да расте и да се развива правилно. Този микроелемент е от ключово значение и за поддържането на добър имунитет.
Цинкът участва в процеса на образуване на клетките, включително и на тези, които осъществяват имунната защита на тялото ни. Той е ключов компонент на ензими, които помагат на раните бързо да заздравяват. Същите тези ензими укрепват лигавиците. Ако тялото страда от цинков дефицит, защитните му сили намаляват. Когато лигавиците не успеят да изпълнят защитната си роля вируси и бактерии лесно навлизат в организма и се проявяват първите симптоми на болестта - възпаление и болки в гърлото, хрема и т.н.
Цинкът е в основата на синтеза на имуноглобулините - това са белтъците, които се грижат за изграждането на имунните антитела (войниците на имунната система). Клинични проучвания показват, че определени дози цинк са необходими за производство и нормална дейност на тези така важни клетки на имунната система.
Американски изследователи са установили, че цинкът повишава активността на Т-лимфоцитите (вид имунни клетки). Те унищожават проникналите в тялото бактерии и вируси. По тази причина цинкът е важен за поддържането на здрава имунна система.
Добре е да се знае, че тялото ни има нужда от минимални количества цинк, които можем съвсем спокойно да се набавяме чрез диетата при едно пълноценно хранене.
"Здрана поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД