След употреба на дезинфектант нанасяйте и бариерни кремове

sewaВинаги когато имате възможност след употреба на дезинфектант, нанасяйте и бариерни кремове или емолиенти - кремове, които омазняват и хидратират кожата, особено вечер, когато сте вкъщи. Това каза дерматологът д-р Иван Богданов пред БГНЕС.
"Дезинфектантите унищожават вирусите, но освен това те унищожават бактериите, включително и тези, които са част от нормалната флора на кожата. Последното би могло да създаде известен проблем, тъй като нормалната кожна флора осигурява една голяма част от защитата на ръцете", каза лекарят.
Той добави, че другият основен проблем идва от това, че повечето дезинфектанти са на спиртна основа - те в много по-голяма степен премахват липидния слой на кожата, който също е изключително важен за кожната бариера. "Това води до отпадането на голяма част от тази бариера и естествено до улесняването на достъпа на различни патогени, като алергени, бактерии, гъбички и др.", посочи специалистът.
Той съветва винаги, когато имаме възможност да използваме т.нар. емолиенти - кремове, които омазняват и хидратират кожата.
"Нека това не бъдат емолиенти, които съдържат само мазнини или само вазелин, нека да бъдат такива кремове, които да съдържат и вода. Много подходящи са също така и бариерните кремове, които могат да бъдат намерени в повечето аптеки. Те осигуряват една допълнителна бариерна защита на кожата", съветва лекарят. Ако не го правим, прекомерната употреба на дезинфектанти и по-честото миене на ръцете води до това кожата да изсъхва, да се напука, става груба, появяват се дерматити вследствие на попадане на алергени под нея. С падането на бариерата, д-р Богданов предупреждава, че не са изключени и някои бактериални и гъбични инфекции.
Той не скри и че прекомерната употреба на ръкавици също може да създаде проблем за кожата на ръцете.
"Те създават една затворена среда, при която първо - ръцете се потят много повече, а това води до мацерация, до по-лесната ранимост на кожата, доста често се получават и различни контактни дерматити вследствие на контакта с талка на ръкавиците или пък с латекса в тях. Самите дезинфектанти също могат често да са причина за контактни дерматити", подчерта дерматологът.
"Здрана поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД