Храни, които влияят на развитието на рака

tahaОт различни нови изследвания става все по-ясно, че диетата може да има голямо влияние върху риска от възникването на рак. Въпреки че съществуват много храни, които имат потенциала да намалят разпространението и растежа на раковите клетки, настоящите изследвания са ограничени повече до лабораторни условия. Необходими са още проучвания, за да се разбере как тези храни могат пряко да повлияят на развитието на рак при хората.
Сигурен залог е, че правилната диета, в съчетание със здравословен начин на живот, ще подобри много аспекти на човешкото здраве. Други храни освен кръстоцветните зеленчуци, морковите и фасула, които могат да намалят риска от рак са:
Горски плодове
Горските плодове имат високо съдържание на антоцианини (водноразтворими пигменти), които имат антиоксидантни свойства и могат да бъдат свързани с намален риск от рак. При изследване на пациенти с колоректален карцином, които са били лекувани с екстракт от червена боровинка за 7 дни, е установено намаляването на растежа на тумора със 7%.
Според друго проучване приемът на черни малини, които са с богато съдържание на антиоксиданти, от пациенти с рак на устната кухина, намалява нивата на определени маркери, свързани с прогресирането на рака.
Изследване, проведено с животни, установява, че даването на замразени сушени черни малини намалява честотата на тумора на хранопровода с до 54% и намалява броя на туморите с до 62%.
По същия начин друго изследване при животни показва, че даването екстракт от горски плодове на плъхове потиска няколко биомаркера на рака.
Тези проучвания разглеждат само ефектите на концентрирана доза екстракт от горски плодове и са необходими още изследвания при хора.
Канела
Канелата е добре известна със своите ползи за здравето, включително способността ѝ да намалява нивата на кръвната захар, както и да облекчава възпалението.
При някои проучвания в лабораторни условия и с животни е установено, че канелата може да спре разпространението на ракови клетки и да предизвика смъртта им. Установено е, че етеричното масло от канела потиска растежа на раковите клетки на главата и шията, а също така значително намалява размера на тумора.
Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере как канелата може да повлияе на развитието на рак при хората.
Ядки
Според някои проучвания консумацията на ядки може да бъде свързана с по-нисък риск от някои видове рак. Според изследване, което проследява участници до 30 години, се установява, че консумацията на ядки редовно е свързана с понижен риск от рак на дебелото черво, панкреаса и ендометриума.
Бразилските орехи са с високо съдържание на селен, което може да помогне за предпазването от някои видове рак.
При проучване с животни, при което се хранят мишки с орехи, е установено, че се намалява степента на растеж на раковите клетки на гърдата с 80% и намалява броя на туморите с 60%.
Все пак са необходими повече изследвания при хора, за да се определи дали ядките са отговорни за доброто повлияване при рак или са замесени и други фактори.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД