За малките деца, срещу COVID-19: Много гушкане и говорене с мил глас

getgwaПреди дни в сайта на Puls.bg и в социалните мрежи се проведе онлайн издание на "Форум бременност и детски здраве". В рамките на един час водещи специалисти по майчино и детско здраве отговаряха на въпроси за бременността, раждането и отглеждането на дете по време на епидемията от COVID-19.
Експертите коментираха, че новият вирус не води до усложнение на бременността. "От малкото проучвания, които вече са направени, става ясно, че
тази инфекция при бременните не протича по по-различен начин
спрямо общата популация. Все още няма убедителни данни, че COVID-19 води до усложняване на бременността и раждането. Няма данни вирусът да се предава от майката на плода, няма изолиран вирус в околоплодната течност или в майчиното мляко" , обясни по време на онлайн срещата д-р Сергей Славов, акушер-гинеколог в УСБАЛАГ "Майчин дом".
Д-р Славов посъветва бъдещите майки да спазват препоръките за социална дистанция и лична хигиена и припомни, че въпреки извънредното положение
бременните не трябва да пропускат задължителните изследвания.
"Да не се отлага ултразвуков преглед, да се извърши биохимичният скрининг за вродени заболявания между 11-13 седмица, фетална морфология през 20-22 седмица", припомни акушер-гинекологът.
По думите му процедурата по прием в УСБАЛАГ "Майчин дом" е стандартната, с изключение на това, че лекарите следят дали пациентките не са рискови по отношение на заразата. В случай, че бъде приета бременна със съмнение за коронавирус, то тя ще бъде настанена в изнесена структура на болницата, където има оборудване, нужно за раждането.
Д-р Славов успокои и жените, които планират забременяване по време на пандемията от COVID-19, като заяви, че няма данни инфекцията да повишава честотата на спонтанните аборти или да уврежда ембриона.
Вирусологът проф. д-р Радка Аргирова заяви, че в случаите на заразени новородени с коронавирус в Китай и Южна Корея било доказано, че бебетата са инфектирани след раждането. Тя препоръча родилките да спазват лична хигиена и
да кърмят с маски при съмнения за коронавирусна инфекция
Проф. Аргирова препоръча още в началото на бременността жените да си направят изследване за цитомегаловирус и IgG или IgM антитела, който доказано вреди на бременността и бебето. "Това е много важно, защото зачестиха случаите на новородени с цитомегалия, което при едно от десет може да има много тежки последствия като бавно умствено развитие, глухота, слепота, някои сърдечносъдови изменения", обясни проф. Аргирова.
По време на специалното издание на "Форум бременност и детско здраве“ беше обсъдено и това как социалната изолация влияе на децата и семейните отношения.
Докторът по психология доц. Диана Димитрова коментира, че
децата са изключително интуитивни и усещат, ако родителите са неспокойни
"Децата на 3-4 годишна възраст получават сигнали за света чрез майката. Затова препоръчвам много гушкане и говорене с мил глас - това успокоява децата. При по-големите деца индикатор, че не се чувстват психически добре е, когато отказват да играят или правят любими неща“, коментира доц. Димитрова.
По отношение на заболеваемостта от COVID-19 при децата доц. д-р Гергана Петрова, педиатър, специалист по детска пневмология и фтизиатрия, заяви, че много често децата не проявяват симптоми. По думите ѝ, ако семейството е контактувало с хора от рискови групи или не е спазвало препоръките за социална изолация, и установят, че детето има висока температура, кашлица, отпаднало е и отказва да се храни, то трябва да потърсят лекарска помощ.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД