Вирусологът проф. Нася Хаджиева: Има решение за борбата с вируса

NASIAВаксинираните с БЦЖ боледуват по-леко от Ковид-19 и много колективи от Австралия, Америка и Европа започват проучвания за възможностите на тази ваксина да ни предпазва от този вирус, казва вирусологът проф. Нася Хаджиева в интервю на журналистката и съорганизатор на Националните Медицински Награди Патриция Кирилова.
Освен че е завеждащ лабораторията по Микробиология и Вирусология в МБАЛ “Царица Иоанна” – София, тя е дъщеря на проф. Спартак Хаджиев. Повече от 50 г. той изследва взаимодействието на туберкулозните бактерии (Mycobacterium tuberculosis) с раковите клетки при хора със злокачествени заболявания. Разработеният от него имуностимулатор КАТРАПС, признат на международно ниво, успешно поддържа имунитета на онкоболните.
В последните 20 години върху проекта на проф. Хаджиев активно работят дъщеря му проф. Нася Хаджиева и неговият внук - доц. Михаил Петров. Те продължават работа върху имуномодулиращата и антитуморна активност на противотуберкулозната ваксина БЦЖ.
"Обичайните епидемии от грип обикновено спират, след като 70-80% от населението придобие имунитет срещу вируса, и на тази база, опрени на предишен опит, казваме това и за тази инфекция. И няма причини да не е така. Ето това е един ежегоден опит, на който можем да се опрем! А вирусите мутират, но този коронавирус засега има само две мутации и дано така си останат по-дълго", допълва още проф. Хаджиева.
Според нея, нашето предимството в борбата с вирусите, които са виновни и за 40 % от онкологичните заболявания, е че КАТРАПС успешно се прилага в България повече от 50 години и този опит е безценен.
"Когато имунната система е стимулирана, тя реагира мощно на всякакви атаки от вируси, бактерии и други „чужди“ антигени и затова нашите болни, независимо от онкологичните си заболявания, не боледуват или прекарват вирусните инфекции много леко, без усложнения ", допълва проф. Хаджиева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД