Повече от 16 пъти докосваме лицето си за час. Стига!

7Докосването до лицето може значително да увеличи риска от заразяване с различни вируси и, разбира се, с новия коронавирус. Здравните експерти многократно подчертаха, че очите, носът и устата са областите, през които вирусите най-лесно могат да навлязат в тялото. В същото време редица проучвания сочат, че ежедневно хората докосват лицето си повече от 16 пъти в рамките на 1 час.
Всички го правим. Докосваме лицата си безброй пъти всеки ден. Сърбеж на носа, уморени очи, избърсване на устата с гърба на ръката са все несъзнателни движения, които обаче наред с нарастващото разпространение на инфекцията COVID-19, могат да бъдат сериозна заплаха за живота.
Новият коронавирус се предава от човек на човек, подобно на много други респираторни инфекции. Това означава основно чрез дихателни капчици, при кихане на заразен и чрез докосване на заразена с вируса повърхност.
Проблемът е, че хората непрекъснато докосват лицата си. В проучване от 2008 г., 10 души са наблюдавани самостоятелно в офис среда, в продължение на 3 часа. Учените откриват, че те докосват лицето си средно 16 пъти на час. Друго проучване от 2015 г. проследява 26 студенти по медицина в университет в Австралия, и откриват, че те докосват лицето си 23 пъти на час. Почти половината от пипането на лицето включва устата, носа или очите, които са най-лесният път за навлизане на вируси и бактерии в тялото. Дори при медицинските специалисти, които би трябвало да знаят най-добре това, е установено, че докосват лицето си средно 19 пъти за 2 часа.
Обяснението на учените е, че когато хората работят активно, най-често те несъзнателно поклащат крак, играят си с косата или докосват лицето си. За последния вреден навик, разбира се, миенето на ръце е ключово. Ефективното миене на ръцете се състои от пет прости стъпки – намокряне на ръцете, обилно сапунисване, старателно търкане, изплакване и подсушаване.
Проблемът е, че хората скоро след като измият ръцете си, отново несъзнателно докосват лицето си. Има ли как да се справим с този вреден навик?
Може би звучи смешно, но нов пръстен на ръката, би свършил работа. Защото всяко ново и различно нещо привлича вниманието ни. Друг трик, който предлагат психолозите е да държим ръцете си заети. Какво означава това?
Ако сме вкъщи и гледаме телевизия, може да пробваме едновременно с това да сгънем прането, да сортираме стари документи и писма или просто да държим нещо в ръцете си. Другото, което дава добри резултати, е използването на ароматизиран сапун или дезинфектант, чийто мирис ще напомни за себе си, в мига, в който пръстите наближат лицето. Навън естествено – ръкавиците са задължителни.
Забавен метод е и поставянето на мемо-бележки у дома, с които да се подсещаме, че най-добрата превантивна мярка срещу вирусите е да избягваме да докосваме лицето си, доколкото е възможно.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД