Тренирайте заедно у дома

DECA-8Има начин как семействата да тренират заедно, с децата си по време на физическа дистанция, без това да се превръща в невъзможна мисия. Да, никак не е лесно и всеки възрастен би предпочел да направи редовната си тренировка сам и фокусиран върху упражненията. Защото това е „моето време”. Но има дни, когато това е невъзможно – като дългите седмици прекарани вкъщи, заради заплахата от COVID-19. Тогава тренировката се превръща в предизвикателство – родителите се стараят хем да тренират ефективно, хем да опазят децата от падания, удари и други всевъзможни инциденти.
Водещи фитнес инструктори започнаха онлайн тренировки, но и това невинаги е решение в препълнения дом. Затова те преразгледаха подхода си и обобщиха няколко златни правила.
Бъдете гъвкави
Това означава тренировката да се разбие на различни по времетраене етапи. Оптималният вариант е 30-минутната домашна тренировка, но когато това не е възможно да се случи, може упражненията за различните мускулни групи да се разделят на серии от по 10 минути в различни часове през деня. Когато децата също участват в тренировката, това е перфектното време, за да бъдат съсредоточени и да не се отегчат бързо. Когато свикнат с ритъма, времето може да бъде увеличено.
Играчките идват на помощ
Друг съвет на фитнес инструкторите е, да се връчат на децата най-любимите им игри – конструктори, пъзели, кукли, колички, блокчета и четки за рисуване, книжки със стикери и др. Това са хитро измъкнати 10-15 минути за ефективна тренировка.
На открито
Възможностите по време на COVID-19 за дистанциране у дома не са много. Перфектният вариант е дворът, но ако семейството живее в кооперация, и балконът може да свърши работа. Най-важна за мисията домашна тренировка на открито е музиката – децата я обичат, танцуват и се забавляват, докато мама и татко изпълняват поредна серия коремни преси, например.
Повече екранно време
Неизбежно е. Има родители, които са особено стриктни в определянето на времето, прекарано пред телевизор, таблет или компютър. И точно затова във време на физическа дистанция, екранното време се възприема като награда от малките. Филмче, любима игра, детски песнички... Вариантите са много.
Планирайте
Планът на тренировките е първата задача пред всеки трениращ у дома. Иначе има риск да организираме децата, а ние да нямаме никаква идея какво точно ще правим. Затова е важно първо да се структурира цялостната тренировка по мускулни групи, времетраене и интензитет.
Забавлението е приоритет
Без или с деца, тренировките у дома са едно чудесно семейно забавление. Важно е движението, а това, че упражненията няма да са прецизни, е за сметка на двойната доза смях, която ще предизвикат децата. А както знаем, смехът е най-доброто хапче за добро настроение и щит срещу всяка стресова ситуация.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД