Не позволявайте на COVID-19 да прекърши хранителните ви навици

11Дългата физическа дистанция и ежедневна тревожност, породена от разпространението на коронавирусната инфекция, може да обърне обичайните хранителни навици надолу с главата. Изолирани вкъщи и претрупани с работа, много хора прекаляват с въглехидратите или пък се хранят твърде оскъдно. Промяната и в двете посоки е вредна и опасна за здравето.
Когато човек е подложен под стрес, първото и важно нещо, което трябва да направи, е да се погрижи за себе си. Иначе професионалното прегаряне, познато като бърнаут, скоро ще почука на вратата му. А базисните грижи включват упражнения, сън и здравословна и балансирана храна. Чак след това се подреждат масажите, домашните маски, грижи за външния вид и любими занимания.
Доказано е, че тревожните хора са по-склонни да прекаляват с количествата храна. Това е така, защото когато сме подложени на стрес, тялото отделя стресовия хормон кортизол и произвежда повече инсулин, който влияе върху метаболизма на въглехидратите и мазнините. А това неминуемо влияе несъзнателно при избора на храна и на настроението.
Осъзнаването на това, което правят стресът и тревожността с хранителните навици в тази нова ситуация, е първата стъпка към справяне с проблема. Едно от най-добрите неща, които ще помогнат при храненето под стрес, е управлението на времето. Или в часовете, в които човек по-често посяга към хладилника, е добре да разсее мислите за похапване с нещо друго.
За тези, които хапват твърде малко, не е лошо да опитат нещо ново и богато на калории. Например протеинов шейк. Друг трик за по-злоядите е настройването на аларма, която да ги подсеща кога е време за хранене. Дори и да става дума само за чаша вода или билков чай.
За другите, които преяждат често, специалистите са категорични, че трябва да забравят за пакетираните храни и да ги заместят с повече плодове и зеленчуци. Поне в закуските и междинните хранения
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД