Да предпазим дома си от коронавируса

domaПри разпространението на коронавируса е много важно да предпазим дома си от навлизането му. Риск да пренесем вирус отвън вкъщи винаги има и миенето на ръцете не може изцяло да ни предпази от това. Налага се да почистваме и дезинфектираме у дома по-усърдно отпреди.
Съветите на експертите са да почистваме често редовно докосвани повърхности. Това са: дръжки на вратите, ключове за осветлението, плотове, маси, бюра, мивки, чешми, тоалетни, клавиатури, телефони, дистанционни и други. Помислете до какво се докосвате най-често у дома.
За да е сигурно обаче хигиенизирането, е важно да се изпълнят 2 условия. Първо, трябва да се използва подходящи препарати, като се спази упътването им. Това ще гарантира ефективността на действието на продукта.
Експерти препоръчват да се използват препарати на основа на белината. Известно е, че коронавирусът се елиминира от спирт. От Центъра за контрол и превенция на заболявания на САЩ, цитирани от Webmd, твърдят, че би помогнал всеки препарат, който се ползва при почистване и в упътването му се твърди, че е ефективен срещу микроби. На този етап няма изследвания и няма как да има предвид срока, в който се разви пандемията от новия коронавирус, кое вещество е най-ефективно срещу коронавируса за дезинфекция на повърхности, но се смята, че ефективен е всеки продукт, който работи срещу други вируси.
Второто условие и препоръка е нанесеният препарат да не се отстранява веднага, а да постои няколко минути върху повърхността.
При положение, че има болен човек у дома почистването трябва да е често на споменатите повърхности. Ако става въпрос за подозирана или доказана инфекция с COVID-19, трябва да знаете, че коронавирусът оцелява върху пластмаса в продължение на цели 16 часа.
Специалистите съветват да не се използват едновременно два и повече почистващи продукта, тъй като химикалите в тях могат да влезнат в реакция и да навредят.
Ако използвате обикновена течна белина, една четвърт чаша трябва да се разреди в 1 л студена вода. Разбира се, ако указанията на етикета сочат друго - следвайте ги.
Разтворът следва да се използва до 24 часа, тъй като с времето силата на белината пада.
Домакинските повърхности следва да бъдат оставени под действието на този разтвор за 10 минути. Естествено, касае се за тези, които могат да бъдат почистени с белина.
Непорестите пластмасовите предмети също могат да се дезинфекцират в разтвор от белина - достатъчно е да ги потопите в него за 30 секунди.
За да работи спиртният разтвор срещу коронавируса концентрацията на алкохол в него трябва да е 70%. С него повърхностите трябва да се почистват в продължение на 30 секунди. Ползва се и при мобилните телефони. 100% алкохол не е подходящ, тъй като той се изпарява твърде бързо.
За дезинфекция може да се използва и водороден пероксид - 3-процентен разтвор или да се разреди до 0,5% концентрация. Оставя се върху повърхностите за минута.
Оцетът, маслото от чаено дърво и други натурални средства не се препоръчват за дезинфекция срещу коронавируса.
Не употребявайте споменатите разтвори за кожата си, ще си навредите. За ръцете е достатъчно да се ползва сапун и се извършва доброто им измиване в продължение на 20 секунди минимум, както и да се прилагат предназначените за тях дезинфектанти, продавани като готови продукти.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД