Защо очите се затварят при кихане?

jena10При кихане очите автоматично се затварят, но защо? Експертите все още не са установили защо очите са затварят при кихане, но имат някои хипотези. Едната е, че очите се затварят, за да се защитят от частиците и микроорганизмите, които се отделят от носа и устата.
Според Келси Стийл, клиничен инструктор в Колежа по оптометрия в Охайо, на теория при кихане може да попадне нещо в окото и да се причини раздразнение или дори по-лошо - инфекция. Затова според нея затварянето на очите е адаптивен защитен механизъм.
Този рефлекс е неволен и прилича много на коленния рефлекс, при който при почукване на колянето, кракът се изнася напред.
Според друга теория затварянето на очите се дължи на неволни мускулни съкращения. Мускулите на лицето се свиват при кихане, а те обграждат очите, така че когато се свият, очите се затварят.
Може ли да се киха с отворени очи? Възможно е кихането с отворени очи, но лекарите не препоръчват това да се пробва, защото, ако затварянето на очите е защитен механизъм за превенция на инфекция, със сигурност опитът за отварянето им няма да бъде с положителен резултат. Също така тялото влага изключително много сила, за да се осъществи кихането и да се премахне дразнителят, а опитът за държане на очите отворени ще изисква също много сила.
Защо се киха? Кихането е защитна реакция на тялото, чрез която се изхвърлят микроби от носа и устата, които дразнят лигавицата на носа и гърлото. Когато се вдиша например прашец, плесен или прах, ответната реакция на тялото също е кихане, а то може да бъде и заради алергия.
Как се случва кихането? При кихане гърдите се разширяват, дробовете се пълнят с въздух и тогава се задейства кихането. Интересно е, че при кихане се отделят приблизително около 5000 капки слуз със скорост до 100-160 км/ч.
Счита се, че затварянето на очите при кихане е свързано с нервната система. Мозъкът изпраща съобщение за дразнение в носа и в резултат на това се изхвърля дразнителят от носа, а очите се затварят.
„Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД