След 40: „Слушайте” тялото, докато спортувате

zp-karСпоред изследователи започването на фитнес рутина след 40 е толкова полезно, колкото и активното спортуване през юношеството. В действителност увеличаването на физическата активност дори на по-зряла възраст е свързано с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и рак. Този риск се намалява, когато се спортува седмично поне 150 минути с умерена интензивност или 75 минути активна дейност като бързо ходене, бягане, плуване или аеробика.
Спортуването след 40-годишна възраст допринася и за цялостно чувство за благополучие, като се намалява вероятността от депресия. Енергийните нива пък се повишават.
След достигане на тази възраст обаче, много трябва да се внимава при спорт, защото рискът от получаване на фрактури например е по-голям. Затова, за да се намали рискът от нараняване, упражненията трябва да се започват бавно с ниска интензивност и добро загряване. Преди всяка тренировка трябва тялото да бъде добре разтегнато. Експертите препоръчват тялото да се „слуша”, докато се спортува, защото дадено упражнение трябва да се спре, когато се изпита болка.
След това може да се прави умерена аеробна активност в продължение на 30 минути по възможност всеки ден. Мускулите трябва да се укрепват чрез упражнения за основни мускулни групи, като оптималното е 3 дни в седмицата. Упражнения за баланс също са препоръчителни на тази възраст, като те е добре да се провеждат поне 2 дни всяка седмица. На упражнения за гъвкавост пък е добре да се отделят между 10 и 15 минути всеки ден.
Карането на колело също е много добър вариант за спорт. Изследване от 2017 г. установи, че предвижването с велосипед до работа е свързано с 41% по-нисък риск от фатален край, 46% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и с 45% по-нисък риск от рак в сравнение с тези, които шофират или се придвижват с градския транспорт.
И не на последно място, диетата също е толкова важна, колкото и упражненията за поддържане на форма. Балансираното хранене е ключово - трябва да се включват повече витамини, минерали, здравословни мазнини и протеини на тази възраст, а много по-малки количества въглехидрати.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД