Защо простатата е „второто сърце на мъжа”?

zp-prostНеоспорим факт е, че потентността при мъжа е в пряка връзка с неговото здравословно състояние. Няколко са показателите, въз основа на които се определя наличието на проблем, засягащ сексуалните възможности. Тук се включват получаването на ерекция, нейната стабилност – задържането ѝ, както и честотата и продължителността на половия акт.
В случай, че дори един от тези показатели е нарушен или не отговаря на очакванията ви, говорим за
понижена сексуална функция, която може и следва да се коригира
Пряка връзка с потентността при мъжа са мъжките полови хормони – андрогени, в групата на които се включват няколко хормона, главният от които е тестостеронът. Той се секретира от тестисите, но в по-голяма част от тялото андрогенният сигнал се получава от друг хормон наречен дихидротестостерон.
Последният е хормон с редица функции – част от които са предпазване от действието на естрогените (които се откриват в малки количества и при мъжете).
Дихидротестостеронът има пряка роля в развитието на мъжките полови белези
отговорен е за окосмяването, развитието на мускулите, както и не на последно място по важност за сексуалността и либидото. По отношение на натрупването на мускулна маса – дихидротестостеронът се посочва като най-мощният стероид в човешкото тяло.
Прекурсор на дихидротестостерона е тестостеронът. Но за осъществяване на превръщането е необходимо наличието на ензима 5-α-редуктазата. Около 10% от тестостерона, който се произвежда в организма дневно се превръща в дихидротестостерон.
Дихидротестостеронът е активен андроген, който оказва въздействие и върху
централната нервна система, кожата, гениталиите - навсякъде където има андрогенни рецептори
Проучвания показват, че неговото въздействие в тези клетки е значително по-застъпено от това на тестостерона.
Хормонът е с изключително важна роля за диференциацията на гениталиите по време на ембриогенезата, съзряването на пениса и скротума по време на пубертета, както и окосмяването. Дихидротестостеронът е мощен андроген и се счита за основен в простатата, тъй като нивата му в жлезата са от 5 до 10 пъти по-високи от тези на тестостерона.
Количеството на хормона
зависи от количеството на тестостерона
Когато нивата на тестостерона се повишат, по-голямо количество се конвертира в дихидротестостерон и следователно неговите нива в организма също се увеличават. Това от своя страна означава, че балансът на последния зависи от нивата на тестостерон, които от своя страна се контролират от хипоталамуса и хипофизната жлеза.
Тъй като дихидротестостеронът играе важна роля за функционирането на мозъка, ниските му нива оказват влияние върху психичното здраве. В този аспект симптомите, които се проявяват, са
депресия, резки промени в настроението, раздразнителност и летаргия
Освен това ниските нива на хормона водят до понижаване на либидото, поради пряката му връзка със сексуалното желание. Друг аспект при понижени нива е загубата на мускулна маса и натрупването на мастна тъкан.
Един от най-здравословните начини за балансиране нивата на хормони като тестостерон и дихидротестостерон е с помощта на фитопрепарати. С основно значение в тази група влизат екстрактът от Serenoa repens, Тribulus terrestris (бабини зъби), както и коприва, които се съдържат в Prostenal Perfect. В новата му формула са добавени витамин D, витамин В6 и цинк. Ролята му е с основно значение за функционирането на простатата,
нормална функция на уринарния тракт и за мъжка потентност
Екстрактите от Serenoa repens и Тribulus terrestris подобряват сексуалното желание и имат действие на мощен афродизиак.
Екстрактът от Serenoa repens значително облекчава признаците и симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата, като намалява обема на остатъчната урина с до 50%, епизодите на ноктурията с до 54% и полиурията с до 37%. Клинично доказан е благотворният ефект върху сексуалната активност.
Екстрактът съдържа предимно свободни и естерифицирани мастни киселини, както и стероли. Действието на Serenoa repens се основава на инхибирането на ензима 5-алфа-редуктаза, който е
ключов за превръщането на тестостерона в дихидротестостерон
Последният от своя страна е активен метаболит, стимулиращ увеличаване размера и броя на клетките в гладката мускулна тъкан на простатата. Веществата, съдържащи се в екстракта, допринасят за около 50% инхибиране на ензима.
Екстрактът от коприва облекчава симптомите при доброкачествена хиперплазия на простатата, като обективна оценка за подобрението може да се направи с Международен простатен симптоматичен индекс или International Prostate Symptom Score (IPSS). Представлява тест за оценка на състоянието на простата под формата на въпросник, който се попълва самостоятелно от пациента и дава количествена оценка на
симптомите, причинени от простатната хиперплазия
Нарушената сексуална активност може да бъде един от признаците на доброкачествената хиперплазия на простатата, а тестът за определене на IPSS е една от първите стъпки, които да ни насочат за проблем с „второто сърце на мъжа” – простатата, която има пряко влияние върху потентността.
Тестът се използва от уролози в световен мащаб и представлява лесен, достъпен и дискретен метод за диагностика, която има възможност за провеждане в домашни условия с попълването на въпросник в рамките на само две минути.
В състава на Prostenal Night освен екстракт от Serenoa repens се включват и американска червена боровинка, ашваганда, витамин В1, В2, витамин D3, както и цинк. Част от включените в състава екстракти имат пряко отношение към мъжката потентност, а останалите повлияват качеството на съня и значително редуцират епизодите на нощно ставане, поради позиви за уриниране.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД