Трябва ли да махаме луничките?

9Луничките са плоски, кръгообразни пигментни петна. Появяват се върху кожата най-вече след неколкократно излагане на слънце, като засегнатите хора са предимно с по-светъл тен, с руси или червени коси. Самите петънца варират цветово – могат да са червени, жълти, кафяви, жълто-кафяви и дори много тъмнокафяви, но винаги са по-тъмни от естествения цвят на кожата. Причината за това са натрупванията от тъмния пигмент, наречен меланин.
Луничките са два основни вида. Едните са червени или светлокафяви и обикновено се появяват през топлите и слънчеви месеци, а през зимата избледняват. Най-често се срещат при светлокожи хора и понякога се предават по наследство. Предпазването от пряко излагане на слънце в повечето случаи помага да се предотврати появата на този тип пигментни петънца.
Другият вид лунички са мънички, жълто-кафяви, кафяви или направо черни на цвят. Те не избледняват през зимата, но обикновено са безобидни сами по себе си.
Пигментните петънца се появяват от слънцето, както и солариумите. В следствие на ултравиолетовите лъчи, епидермисът (външният слой клетки на кожата) се удебелява и отговорните за пигментацията на кожата клетки произвеждат повишено количество меланин. Това е защитна реакция на организма за предпазване от вредното въздействие на слънчевите лъчи.
Причините за появата на лунички могат да са: фамилна обремененост – ако във вашето семейство повечето членове имат лунички е много вероятно те да се появят и при вас. Друга причина е слънчевата експозиция – при излагане на слънце кожата започва да произвежда меланин, за да се предпази от вредните ултравиолетови лъчи. Неравномерното производство на меланин води именно до появата на лунички.
За премахване на лунички най-добре е първо да се консултирате с дерматолог. Съществуват сигурни осъвременени начини, за да се скрият пигментните петънца по кожата.
В повечето случаи луничките са безобидни и няма нужда от някакво лечение, но има пациенти, които не харесват външния си вид поради луничките и искат те да бъдат премахнати. За целта могат да се ползват: избелващи кремове, които да изравнят тена. В някои случаи обаче тези кремове водят до появата на обриви. Друг метод на избор е криотерапия или замразяване с течен азот.
При премахване на лунички от кожата може да помогне и химическият пилинг и обработката с ретинол. Лазерното лъчение се използва за премахване на луничките, но резултатите от лечението варират при различните пациенти и може да са нужни множество процедури до окончателното премахване на луничките.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД