Дисковата херния не щади и младите

8-disНаименованието дискова херния произлиза от увреждането на т. нар. интервертебрални дискове, които изпълняват функцията на амортисьори, отбременяващи натоварването на прешлените, както и мекотъканните структури по съседство. Уврежданията на тези дискове е не само процес, свързан с възрастта, но промените се наблюдават и при млади хора.
Същевременно симптомите не са в пряка връзка със степента на увреждане на дисковете. Така ако една масивна дискова дегенерация настъпи бързо, дори и без да е налице херния, тя може да доведе до проява на клинични симптоми и по-конкретно болка. Движенията в поясната област са ограничени, с по-изразено затруднение на навеждането напред.
Строгият постелен режим е от значение, с цел намаляване на вторичните възпалителни реакции в съседните тъкани. Леглото трябва да бъде твърдо, а крайниците сгънати в тазобедрената и колянната става.
При постепенно намаляване на болките се започва с изометрични упражнения за коремната мускулатура и мускулите-разгъвачи (екстензори) на тазобедрените стави – musculus gluteus maximus или т. нар. голям седалищен мускул.
Причината да се тренира коремната мускулатура е именно фактът, че вътрекоремното налягане подпомага паравертебралната мускулатура (по дължината на гръбнака) и има действие срещу компресията на дисковете.
Поради тази причина коремните преси имат основно значение в комплекса с упражнения при пациенти с дискова херния, но е важно да се отбележи вида на изпълнение. Причината е, че при изпълнение на странични коремни набирания, при все още недостатъчно възстановяване и отслабена мускулатура е възможно да се засили проблемът, вместо да се окаже протективен ефект.
В тези случаи основно значение има прегледът от специалист, който да прецени състоянието и да бъде назначен индивидуален комплекс от упражнения.
Упражненията за големия седалищен мускул имат отношение към намаляване инклинацията на таза и с това изглаждане на поясната лордоза. По този начин се подпомага коремната мускулатура.
За забавяне на дегенеративните процеси на диска и профилактика на рецидивите на лумбална дискова херния се препоръчва спазване на някои хигиенни правила за движение. Например спане на твърдо легло, за да се намали лордозата в лумбалния дял. Също така при седеж гърбът трябва да бъде изправен и опрян на облегалката на стола, а не превит. Повдигането на тежести от пода трябва да се избягва и при нужда да става с изправен гръб и сгънати тазобедрени и коленни стави.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД