Към нерафинираната кафява захар получавате и арсен?

Към нерафинираната кафява захар получавате и арсен?Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. "Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра" - това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, твърди московският диетолог Алексей Ковалков.
"Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти: продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси", каза Ковалков.
"Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква "по-естествена" - например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза", обяснява лекарят.
В магазините кафявата захар струва значително по-скъпо от "класическата" бяла захар и има разработен пазар за нея. Както казва Ковалков, такава "оцветена" захар може да бъде дори по-вредна от обичайната.
"Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете, суровината се поръсва с арсен. Захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен", твърди диетологът.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД