Да "хванем" ниския тестостерон

Да "хванем" ниския тестостеронДори и да не знаем значението на хормоните за тялото, за тестостерона и влиянието му за здравето на мъжа няма как да не сме чували. Известно е, че този спряган за мъжки хормон има отношение в няколко аспекта на мъжкото здраве: неговата мъжественост, либидо, състояние на мускулите и костите. Ясно е и че с напредването на възрастта нивата на тестостерон в организма на мъжа постепенно намаляват.
Понякога обаче се появяват състояния на по-нисък тестостерон преди настъпване на 60-годишна възраст. Това може да се дължи на развитието на болестен процес, метаболитно нарушение, прием на медикаменти.
Има 5 признака, по които
може да се предполага влошаване на стойностите на тестостерона. На първо място е
влошаване на либидото
Това означава, че въпреки че ви се иска принципно да правите секс,  липсва желанието за реализиране на полов акт. Атрактивността и грижите от страна на партньора тук не са от значение, тоест въпреки тях се чувствате като дете преди пубертета.
Между другото, по отношения на апетита за секс тестостеронът има същата роля и при жените, независимо че при тях нивата на хормона са далеч по-ниски.
Друг признак е
оредяване на окосмяването
При много мъже още в млада възраст се развива изтъняване на косата и оплешивяване. В случая не става въпрос точно за оплешивяване - дори се говори, че тези мъже са по-потентни - а за намаляване на окосмяването по цялото тяло, крайниците и главата. Например забелязвате промяна в окосмяването на гърдите, брадата и дори веждите? При изява на този признак е добре да направите лична консултация със специалист и проверите здравословното си състояние.
С възрастта естествено
намалява и мускулната маса
Ако обаче загубата на мускули се случва неочаквано и особено въпреки тренировките, отново трябва да се замислите.
Остеопорозата се смята повече за заболяване, покосяващо жените. Да, действително, то се среща повече при тях в по-ранна възраст в сравнение с мъжете. Ниският тестостерон обаче
засяга костната плътност при мъжа
Остеопорозата е коварно заболяване, тъй като рискът от фрактури при нея е висок, а това засяга здравето в много аспекти и не се поправя с престой в гипс.
Ако паметта ви си прави шеги, замислете се дали действително сте толкова натоварен. Възможно е да се намирате и под стрес, когато мозъкът работи по различен начин, афектиращ паметта. Като тревожен признак за нисък тестостерон е
влошената памет
въпреки почивката и липсата на споменатите фактори.
Казват, че приемът на тестостерон се отразява положително на всички споменати признаци, но нашият съвет е да потърсите специалист, който да назначи подходящите изследвания и по преценка да предпише необходимата терапия, с която да поддържате добро качество на живота, ако се налага, в най-добрия случай.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД