"Хибридно сърце" носи "зелена улица" за трансплантации

"Хибридно сърце" носи "зелена улица" за трансплантацииПървото в света изцяло роботизирано "хибридно сърце“, направено от меки изкуствени мускули и сензори, ще прекрати след 10 години нуждата от търсене на органи от починали хора за трансплантации. То е в процес на разработване и при реализирането на проекта би могло да изчисти списъците на чакащите за трансплантации във Великобритания, съобщи в. "Дейли Мирър". "Хибридното сърце" ще бъде първото създадено от меки изкуствени мускули и сензори и след това покрито с човешка тъкан, отгледана в лаборатория.
Новаторски действащ
холандски хирург работи в партньорство с Британската фондация за сърце. Предвижда се първата трансплантация на така създаден орган да се извърши през 2028 година. Екипът твърди, че това би могло да сложи край на необходимостта от трансплантации на органи от мъртви хора и ще спаси хиляди, които умират, докато са в списъка на чакащите за донори на органи в световен мащаб.
Сърцето ще се задвижва от течност или въздух и ще се захранва от електричество. Електричеството ще се предава безжично от близък източник на енергия, носен в облеклото на пациента. По-малка батерия също ще бъде имплантирана вътре в пациента, която ще захранва сърцето "в продължение на един час, докато той си взима душ или отиде да плува".
Устройството, което в момента е патентовано, първо ще бъде тествано на животно след пет години.
Правени са предишни опити да се разработи роботизирано сърце във Франция, където 76-годишен мъж почина през 2014 г. два и половина месеца след операцията. То беше направено от материал, наподобяващ гъба, наречен полиуретан, и клетки от сърцето на кравата.
Новият проект се счита за голям напредък в сравнение с предишните опити, тъй като ще използва материал с твърдостта на мускулната тъкан и ще се движи и изпомпва като истинско човешко сърце.
През последните пет години починаха 155 британци, докато чакаха животоспасяваща сърдечна трансплантация, а по света загиналите поради тази причина са хиляди, подчертава "Дейли Мирър".
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД