Коронавирусите влязоха в зоната на по-висок риск

Коронавирусите влязоха в зоната на по-висок рискКоронавирусната инфекция е сравнително нова нозологична единица, като вирусите са изолирани за първи път през 1965 г. Името им идва от вида на самия вирус, тъй като при електронномикроскопското изследване прилича на слънчева корона.
Докато преди години значението на тези вируси е имало второстепенно значение, поради лекото и доброкачественото протичане, то към днешна дата този въпрос започва да се променя.
Това е и причината да не са се влагали
усилия за разработване на специфична терапия, както и профилактика
Но на фона на случаите от 2003 и 2012 г., както и актуалният въпрос с т. нар. китайски вирус - тези проблеми излизат на дневен ред и започват да се търсят решения.
Инфекцията е широко разпространена, като при серологични изследвания се установяват протективни антитела между 54,6 до 80,4% от населението. Коранавирусите, предизвикващи заболявания при човека, притежават
общи антигени с щамовете, причиняващи инфекции и при животните
Те са устойчиви спрямо факторите на външната среда, като при температура от 34-36 °C се запазват жизнеспособни в рамките на 2-3 дни. Дезинфекционите средства ги унищожават за 10 минути.
Основни фактори за предаване на коронавирусите са секрети от горните дихателни пътища на пациенти, заразени хранителни продукти, предмети от обкръжението на болния, както и мръсните ръце. Контактно-битовият път на предаване се има предвид при втората форма на инфекцията - гастроинтестиналния синдром.
Смята се, че
възприемчивостта към инфекцията е висока
- контагиозният индекс е между 54 и 100%. След преболедуванe остава траен, пожизнен имунитет, който е типовоспецифичен - срещу конкретния щам.
Спорадични случаи на инфекцията се регистрират през цялата година, но пикът е през зимните месеци и ранната пролет. Засягат се всички възрасти, но най-често епидемиите са сред деца и възрастни над 65 години.
Входна врата за инфекциозните частици е лигавицата на горните дихателни пътища, възможен е фекално-оралният механизъм за предаване на заболяването, при който се развива гастроинтестинален синдром. След риновирусите (които са на първо място като причинители на ринит, ринофарингит и кашлица) коронавирусите са на второ място като изолати.
Инкубационният период на коронавирусната инфекция е от 2 до 5 дни
и се последва от висока температура, кашлица, болки в гърлото, хрема, главоболие, мускулни болки, а в някои случаи и диария при заразяване по фекално-орален механизъм.
При някои обстоятелства могат да възникнат нови коронавируси, като пример са т. нар. MERS-CoV и SARS-CoV. MERS-CoV е бета коронавирус, който причинява "респираторен синдром на Близкия изток" или MERS, а SARS-CoV представлява също бета коронавирус, но причинява тежък остър респираторен синдром или SARS.
Тежният остър респираторен синдром (SARS)
е вирусно респираторно заболяване, причинено от коронавирус, наречен коронавирус, свързан със SARS (SARS-CoV). За първи път инфекция с този вирусен щам е съобщена в Азия през февруари 2003 г. Болестта се разпространила още в Северна Америка, Южна Америка, Европа и Азия, преди глобалното огнище да бъде ликвидирано. Понастоящем няма известно избухване на SARS по света. Последните случаи на инфекция със SARS-CoV са съобщени в Китай през април 2004 г.
Респираторен синдром на Близкия изток (MERS)
е вирусно респираторно заболяване, което за първи път е съобщено в Саудитска Арабия през 2012 г. и оттогава се е разпространило в няколко други страни. Повечето хора, идентифицирани като заразени с MERS-CoV, развиват тежки остри респираторни заболявания, включително треска, кашлица и задух.
За диагностиката на заболяването се изследват гърлен секрет, носен секрет и фекални проби. Използват се методите електронна микроскопия и имунофлуоресценция.
Контактните лица се наблюдават в рамките на максималния инкубационен период, който е в рамките на 5 дни, а в огнището на инфекцията се прави текуща дезинфекция с хлорамин или белина.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД