Пушачите са по-податливи на депресия

Пушачите са по-податливи на депресияИзследователи от Университета в Белград и Университета в Прищина направиха проучване на над 2000 студенти в двете висши училища относно навика им да пушат и симптомите на депресия. Резултатите, публикувани в изданието "PLOS ONE" сочат, че сред студентите, които пушат редовно, процентите на клинична депресия са два до три пъти по-високи, отколкото сред колегите им непушачи.
Всъщност 14% от пушачите в Университета в Прищина страдат от депресия в сравнение с 4% от непушещите студенти, докато в Белградския университет 19% от пушачите страдат от депресия в сравнение с 11% от непушачите.
Това не е първият път, в който изследователските проучвания очертават връзки между депресивните състояния и вредния навик. Проучване от 2017 г., проведено от изследователи от King’s College в Лондон и Карловия университет в Прага показа, че 66,3% от пациентите с умерена или тежка депресия, които са отказали цигарите, не са имали симптоми на депресия само година година след отказването.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД