Сепсисът убива всеки един от петима мъртви

Сепсисът убива всеки един от петима мъртвиСепсисът има пряка роля в смъртта на 11 милиона души през 2017 г., почти два пъти повече от изчисленото по-рано, показва проучване, публикувано в сп. "The Lancet" и цитирано от АФП. Това означава, че един от всеки пет смъртни случая в света е свързан със сепсис, съобщават изследователи в медицинското списание.
Сепсисът се появява, когато органите на човека престанат да функционират правилно в резултат на имунна реакция, неспособна да контролира инфекцията. Дори ако състоянието не ви убие, това може да доведе до увреждания за цял живот.
Около 85% от случаите през 2017 г. са били в страни с нисък или среден доход, с най-голяма концентрация в Африка на юг от Сахара, Южен Тихи океан и Азия.
Най-тежко засегнати са децата под пет години, които представляват повече от 40% от всички смъртни случаи.
"Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са много по-високи от прогнозираните по-рано, особено след като тези състояния са едновременно предотвратими и лечими", казва ръководителят на изследователския екип доктор Мохсен Нагави, професор в Института за здравни показатели и оценка в щата Вашингтон.
Предишните глобални оценки за смъртността от сепсис разчитаха на болнични бази данни, най-вече от държавите със средни доходи и богати страни.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД