Заменете с нови закупените преди 2013 г. тефлонови тигани

Заменете с нови закупените преди 2013 г. тефлонови тиганиТефлонът, материал, който се прилага при все повече тигани, е известен още като политетрафлуоретилен (PTFE). Въпреки че е удобен за ползване заради незалепващото му покритие, употребата му е свързана с някои опасности за здравето. Тефлонът е синтетичен химикал, съставен от въглеродни и флуорни атоми.
Незалепващото действие на тефлоновите тигани се дължи на химическата перфлуороктанова киселина (PFOA). Тя е свързана с много заболявания като рак на гърдата, рак на простатата, чернодробни тумори и намалена плодовитост. Перфлуороктановата
киселина може да причини и заболявания на щитовидната жлеза и хронични бъбречни заболявания. Ежедневната употреба на този вид тигани се разглежда като риск за здравето.
Освен сериозните заболявания, които причинява употребата на тефлоновите тигани, редовното им използване може да доведе до краткосрочни симптоми като главоболие. Това се дължи на отделените газове при нагряване. Още по-лош вариант е използването на повредени и лющещи се тефлонови тигани, тъй като това е свързано с редица здравословни проблеми. Причината е, че може да се погълне малко количество от незалепващото покритие.
Смята се, че по-голямата част от домакинските продукти с тефлон като тигани и тенджери не съдържат PFOA от 2013 г. насам. Затова, закупените тефлонови тигани преди 2013 г. е препоръчително да се заменят с нови.
Голяма част от тиганите на пазара са именно тефлонови, но все пак има и алтернативи. Такива например са тиганите с керамично покритие. Те са едни от най-добрите заместители на тефлона. Смята се, че са екологични, а покритието им е здраво, дълготрайно и издръжливо. Освен това не съдържат политетрафлуоретилен (PTFE) и перфлуороктанова киселина (PFOA).
Друг алтернативен вариант е тиганът от чугун. Чугунените тигани са тежки и изискват малко повече поддръжка от обикновено. Със сигурност не са толкова незалепващи, колкото тефлоновите, но са по-практични, защото издържат дълго време на много високи температури. Един от недостатъците им е, че са чупливи.
На пазара могат да се намерят още тигани от неръждаема стомана. Те са издръжливи на топлина и устойчиви на надраскване. Този тип тигани са безопасни, но е възможно при по-високи температури да причинят залепване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД