С хидрогел парират негативите от инфаркта

С хидрогел парират негативите от инфарктаВ България 66% до 68% от смъртността се дължи на сърдечносъдови заболявания. Разбира се, това не е само смъртност от инфаркт, а група заболявания, която включва и мозъчния инсулт, както и сърдечната недостатъчност.
Но едно от най-тежките усложнения в кардиологията все още продължава да бъде инфарктът.
В България между 6 и 8 хиляди души умират от инфаркт годишно
За жалост, тенденцията е да се засяга все по-млада възраст и там, където пациентите успяват да преодолеят инфаркта, една немалка част от тях остават инвалидизирани, което превръща това състояние в сериозен социален проблем.
Тъканта, която влиза в зоната на инфаркта остава нефункционална и пречи на работата на сърдечния мускул. Често последствията в рамките на няколко години са
постепенното развитие на сърдечна недостатъчност
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего правят опити с инжектиране на специален хидрогел, който образува подобна на скеле структура около увредения сърдечен мускул. По този начин се повлиява разрастването на здрава тъкан.
Субстанцията, която използват под формата на гел, вече е преминала първите изпитвания за безопасност, като първичната съставка е взета от прасе.
Екипът тествал гела върху 15 пациенти с умерени увреждания на лявата сърдечна камера - това е и
сърдечната кухина, която най-често се засяга от инфаркт
Всички пациенти страдали от лека до умерена сърдечна недостатъчност, като при повечето тя се развила в рамките на няколко години след инфаркта.
За да се обективизират резултатите от проучването били назначени т. нар. 6-минутни тестове преди и след инжектиране на гелоподобната субстанция.
Тестът представлява
ходене по прав участък в рамките на 6 минути
като целта е да се извърви максимално разстояние с нормално темпо, без да се бърза. По този начин се отчитат субективни симптоми като умора, както и наличието на задух, болки в областта на сърцето.
Учените установили, че след третия и шестия месец се наблюдавало отчетливо подобрение в състоянието на пациентите.
Водещият в екипа - проф. д-р Карън Крайстмън, споделя, че изследването е било насочено към оценка на безопасността и пригодността на процедурата, а не да покаже дали настъпва подобрение на сърдечната функция, която реално успяват да установят като допълнение.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД