Цените на някои от операциите на щитовидната жлеза се увеличават с 38%

Цените на някои от операциите на щитовидната жлеза се увеличават с 38%Няма да има ограничения в изписването на терапии за хронично болните пациенти. Направена е отстъпка и текстовете, които предизвикаха недоволство сред лекари и пациенти, ще бъдат коригирани, заяви зам. министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева. По този начин ще се запази процедурата по изписване на рецепти по Здравна каса, а хората няма да се налага да ходят по няколко пъти до личния си лекар, предаде БНТ.
Касата преразпределя
80 милиона лева от резерва за изплащане на просрочените задължения към чуждите здравни фондове. Това ще стане възможно чрез преразпределение на средства от оперативния резерв и на база на преразпределение на приходите, което означава че Касата вече няма да има просрочени задължения през 2020 г., съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.
По тяхна информация средно със 108 лева се увеличават цените на клиничните пътеки. Най-висок процент на увеличение е даден на специалността лицевочелюстна хирургия, където цените на три от пътеките са увеличени съответно с 28, 40 и 50 процента.
Цените на някои от операциите на щитовидната жлеза се увеличават с 38%, а повечето неврохирургични операции са с ръст от 20 до 28 процента. В абсолютна стойност най-голямо увеличение има оперативното лечение на сърдечни малформации - 2700 лева. Цените на три клинични пътеки за лечение на миастенни кризи са увеличени с 600, 792 и 1056 лева. Цените на амбулаторните процедури, с изключение на хемодиализата, остават непроменени.
Цената за един записан болен при общопрактикуващ лекар се увеличава от 1.50 на 1.85 лева за деца и от 1.15 на 1.20 лева за възрастни. Цената на профилактичните и диспансерни прегледи се увеличават с 1-2 лева, в диапазона 12-13 лева за преглед.
Цените на лабораторните изследвания са увеличени с между 20 стотинки и два лева за различните показатели, а на повечето рентгенови снимки с два лева. Първичните прегледи при специалист се увеличават от 22 лева на 23.50 лева, а вторичните от 9 на 10.50 лева.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД