Прогноза: До 2050 г. супер бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно

Прогноза: До 2050 г. супер бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима опасност. Каква е тя - за това говори пред Радио "Спутник" Вячеслав Илин, професор в Института по биомедицински проблеми в Москва.
От бактериите, които са резистентни на антибиотици в света вече умират десетки хиляди хора. А до 2050 г. супер бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно, прогнозират учените. Но все още има шанс да се справим със ситуацията.
Предметите и нещата, които ни заобикалят, могат да пренасят опасни инфекции. "Шампиони" в това отношение са перила и дръжки
в обществения транспорт, компютърните клавиатури, ползвани от повече хора, неметалните дръжки за врати, пластмасовите дръжки на кошниците в магазините и смартфоните, каза Илин.
Според него вината е биофилмът, който се образува върху неметалните повърхности. "Традиционните начини за предаване на бактерии във всекидневието са неметални повърхности, върху които биофилмът остава по-жизнен, отколкото върху метални образувания. Всичко, което не е направено от метал, е покрито почти непрекъснато с микроорганизми. Като част от биофилма микроорганизмите оцеляват дълго. Без третиране с дезинфектанти, такива повърхности са надежден начин за пренос на опасни инфекции. Традиционно те трябва да се третират с дезинфектантни на всеки две седмици, както се прави в космическите станции", каза ученият.
Според него биофилмът най-бързо се формира, например, на екраните на мобилните телефони. Той съдържа огромен брой микроорганизми, включително опортюнистични бактерии, които могат да се предават от човек на човек. "Има много биоцидни препарати за унищожаване на бактериите - например водороден пероксид 3-6%. За хората хлорхексидинът също е такъв. Има надеждни амониеви съединения, те влияят както на микроби, така и на гъбички: ако активното вещество в антибактериалните кърпички е бензалкониев хлорид. "Той има добър ефект върху широк спектър от микроорганизми и гъбички. Спиртът сам по себе си също е надеждно средство, добър биоцид, но бързо изчезва", обясни Вячеслав Илин.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД