Колко "пушат" непушачите?

Колко "пушат" непушачите?Непушачите, които вдишват дим от цигарите, също могат да бъдат засегнати от химикалите, съдържащи се в дима. Според Световната здравна организация има над 4000 химикала в цигарения дим, а около 50 от тях са канцерогенни. Световната здравна организация докладва още, че най-малко 890 000 случая с фатален край годишно са свързани с вторичния дим от цигарите в световен мащаб.
Пасивното пушене при възрастните може да причини сърдечносъдови заболявания. Според Американската сърдечна асоциация непушачите, изложени на цигарен дим, имат с 25 до 30% по-голям риск от
сърдечни заболявания. Тези хора може да имат и повишено кръвно налягане.
Вдишването на цигарен дим от непушачи може да причини респираторни заболявания, включително астма. Ако вече се страда от заболяването, симптомите могат да се влошат. Непушачите може да получат дори рак на белите дробове. Нещо повече - животът с човек, който пуши, може да увеличи риска от рак на белия дроб с до 30%. Това показват данни на Националния институт за рак в САЩ. Той установява още, че има над 7300 случая годишно с фатален край при непушачи заради рак на белия дроб.
Негативният ефект от пасивното пушене не е само при възрастните, а и при децата. Счита се, че те са дори по-уязвими. Причината е, че телата и органите им са все още в стадий на развитие. Какви са последиците за здравето им заради излагането на вторичния дим от цигарите?
На първо място, димът от цигарите може да стане причина за забавено развитие на белите дробове. Освен това те са с повишен риск от дихателни инфекции, а сред най-честите са пневмония и бронхит. Могат да се развият също ушни инфекции в средното ухо. Както възрастните, така и децата са с опасност от развитие на астма след продължително вдишване на цигарен дим.
Не на последно място по важност са и кашлицата, хриповете, задухът, кихането и хремата, които могат да станат дори хронични.
Още по-малките, а именно бебетата, са много уязвими на въздействието от цигарения дим, тъй като той може да причини сериозни състояния, включително синдром на внезапна смърт при бебетата. В допълнение, бременните жени, изложени на цигарен дим, могат да родят деца с много ниско тегло.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД