Без компромис към салмонелата

Без компромис към салмонелатаЗа сравнително висока заболеваемост на салмонела, както и на други болести, свързани с храни, сигнализира д-р Сергей Иванов от Активни потребители пред БНР. "Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна със салмонела, произведена у нас“, допълни той.
По данни на организацията, неотдавна в София е имало 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение. "Българска агенция за безопасност на храни (БАБХ) е пропуснала 7 предупреждения за салмонела“, заяви още д-р Сергей Иванов, във връзка
с опасността от заразяване със салмонела у нас.
"От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са около 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината. Проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“, обясни подробно Игнатов.
Според него в случая трябва да реагират Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.
За африканската чума по свинете, която мина през България през лятото, д-р Сергей Иванов коментира, че при масовото унищожаване през лятото, голяма част от свинското от домашните животни не е било унищожено, а е консервирано. "Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, много внимателно да подхождат към консумацията му“. По думите му термичната обработка на храните и хигиената са начинът да се избегнат зарази от месо.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД