Кое причинява кървенето около овулацията?

Кое причинява кървенето около овулацията?Овулацията е период от менструалния цикъл на всяка жена, по време на който се освобождава годна за оплождане яйцеклетка. Обикновено овулация настъпва около 14-ия ден от месечния цикъл, но при различните жени зряла яйцеклетка може да се освободи по-рано или по-късно. Отделената яйцеклетка е годна за оплождане 12 до 24 часа, поради което възможност за забременяване съществува до 1 ден след настъпване на овулация. Тъй като сперматозоидите имат по-висока виталност (3 до 5 дни), възможност за забременяване съществува и 2-3 дни преди 14-ия ден.
При много малък процент от жените в репродуктивна възраст се наблюдава кървене или по-точно зацапване около периода на овулация. Важно е да се подчертае, че
това е нормално и не е причина за притеснение
Най-често кървенето около овулация е розовеещо, примесено с цервикална слуз, чиято продукция през този период от менструалния цикъл е увеличена. Зацапването продължава един до два дни и не предизвиква тежка симптоматика. Понякога около периода на овулация някои жени изпитват болка, която се означава с термина болка на Mittelschmerz. Тази болка продължава от няколко часа до ден и може да бъде съпроводена с гадене, повръщане и обща отпадналост.
Причина за появата на кървене при овулация е
промяната в хормоналните нива през различните фази на менструалния цикъл
През фоликуларната фаза нивото на естрогени постепенно се повишава до достигане на своя пик непосредствено преди овулация. Като причина за кървенето при овулация се смята резкият спад в нивата на естрогени, последван от покачването на прогестероновите нива.
 
Тригер за отделянето на зряла яйцеклетка са повишените нива на естрогени, които стимулират повишаването на нивата на лутеинизиращ хормон (LH). LH подпомага доозряването на доминиращия Граафов фоликул и стимулира овулацията. За определяне периода на настъпване на овулация се прилагат овулаторни тестове. Те представляват уринни тестове, които определят
присъствието или отсъствието на LH в урината
Обикновено нивата на лутеинизиращ хормон се повишават 24-36 часа преди настъпването на овулация.
Препоръчително е овулаторните тестове да се правят няколко дни преди предполагаемата овулация. Като външен белег за настъпване на овулация може да използва и повишената секреция на цервикална слуз. Друг начин за установяване периода на овулация е измерването на базалната температура - температурата по време на покой. Препоръчва се измерването на температурата да става всеки ден, преди ставане от леглото, по едно и също време.
Всяко ставане от леглото ще доведе до изменения в резултатите
Нормално, до настъпване на овулация базалната температура на жената варира между 36,2 и 37,4 градуса. С настъпването на овулация, поради освобождаването на прогестерон, температурата се понижава до 36,2 градуса, след което се повишава и задържа до края на менструалния цикъл. С това повишаване на температурата до 37 градуса се бележи настъпването на овулация.
Много често жените не могат да направят разлика между
кървене поради овулация и имплантационно кървене
Имплантацията (нидацията) е период от процеса на зачеване, по време на който бластоцистът се имплантира в маточната лигавица. Това може да се случи 6 до 10-14 дни след оплождане и в някои случаи се съпровожда от болка и леко кървене. За разлика от него, овулационното кървене се случва около 14-ия ден от месечния цикъл.
Кървенето при овулация не е опасно и отминава до ден-два. То е белег за отделянето на зряла яйцеклетка и настъпването на фертилния период от месеца на жената.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД