Без контрол онлайн пазаруването може да се причисли към зависимостите

Без контрол онлайн пазаруването може да се причисли към зависимоститеПразниците наближават, а с това идва време и за непрестанното търсене и пазаруване на подаръци. Всеки ваш близък заслужава по нещо за Коледа, независимо дали ще бъде малко или голямо. И тъй като повечето от нас нямат много време да се разхождат по магазините и да ровят за перфектния подарък, на помощ идва онлайн пазаруването.
Купуването на стоки през компютъра започва да набира все по-голяма сила. Независимо дали търсите нещо за себе си или
за ваш близък и приятел, то удобството да седите на дивана вкъщи и да цъкате из интернет магазините привлича все повече хора. И докато някои пазаруват онлайн само по празници, за да избегнат лудницата в големите магазини, то други не могат да спрат да вписват адреса си за доставка.
Това поведение кара няколко учени да се запитат дали е възможно онлайн пазаруването да се причисли към човешките зависимости. Експерти от медицинското училище в Хановер твърдят, че човек развива т.нар. buying-shopping disorder (BSD). Състоянието се характеризира с невъзможността да контролираме своето желание за покупки, които в по-голяма част от случаите са необмислени, непланирани и ненужни.
Време е да определим BSD като отделно психично разстройство и да започнем да споделяме повече за него чрез интернет, казва д-р Астрид Мюлер, която е част от проучването. Според нея и нейния екип, повечето хора, които страдат от BSD често купуват повече, отколкото могат да си позволят.
Състоянието може да доведе до огромен стрес, проблеми в семейството и дори финансова измама. Изследването на д-р Мюлер се базира върху 122 пациенти в Германия, които търсят лечение от BSD. Най-притеснителните резултати били забелязани при младите онлайн купувачи.
Пазаруването през интернет се отразява на мозъка по същия начин като всички други зависимости. Хората, страдащи от BSD, изпитват увеличаване на допамин в мозъка след всяка нова покупка. Това ги кара да искат още и още от интернет пазаруването и те не могат да се спрат.
Терапевтът д-р Памела Робъртс твърди, че зависимите са абсолютно подчинени на психичното разстройство и се чувстват задължени да харчат пари за себе си или за другите около тях.
Учените се надяват тяхното проучване да накара експертите по психично здраве да изследват още повече състоянието и причините, които стоят зад него.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД