Програма за 160 млн. лв. променя спешната помощ

Проф. д-р Николай ГабровскиСпешната медицина е най-уязвимата и важна част от здравеопазването. Дори някои други компоненти в системата да не работят перфектно, тя осигурява този период от заболяването, когато решенията наистина зависят от минути, от секунди. „Ето защо Конгресът по спешна медицина, който се проведе преди дни, беше събитие с голяма важност”, сподели председателят на Българското дружество по неврохиругия и зам.-директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Българския лекарски съюз (БЛС) проф. д-р Николай Габровски пред БНТ.
Във фокуса на Втория национален конгрес по спешна медицина бяха спешните и сложни състояния в областта на педиатрията, травматологията, урологията и онкологията. Домакин и организатор на научното събитие бе болница „Пирогов”, заедно с Българското дружество по спешна медицина. „Участваха около 500 души - имаше много голяма активност, хубава градивна атмосфера, така че това беше един успешен форум”, допълни проф. д-р Габровски.
В студиото той определи посоката на развитие на спешната медицина у нас като правилна. „В момента съществува програма за близо 160 млн. лв., която цялостно трябва да промени облика на системата на спешна помощ. Програмата е европейска, осигурява се през Министерството на здравеопазването и става дума за всички компоненти, от една страна - промяна в спешните центрове, очаква се ремонт, който обхваща 29 лечебни заведения, над 30 спешни центъра, над 70 филиала. Планирано е да се закупят и над 400 линейки, а също така вече започна и решаващия етап в обучението на спешните лекари, през който се очаква за година и половина да минат над 7000 души”, каза още професорът.
В същото време дефицитът на кадри тревожи и тази нелека специалност. По думите на водещия неврохирург голям проблем за спешната медицина е това, че трябва да се взимат решения в много кратки срокове. „Причина за липсата на кадри не е заплащането, защото там се направиха няколко добри стъпки. Дисциплината е тежка, напрегната, всеки ден е съпътствана с много стрес и агресия към колегите”, подчерта проф. Габровски.
"Здравна поща"
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД