Празник за здравето на зъбките сътвориха в Основно училище "Георги Райчев"

Празник за здравето на зъбките сътвориха в Основно училище "Георги Райчев"Детски здравен празник под надслов "Как да пазим в чистота своите зъби и уста" бе организиран през миналата седмица в Основно училище "Георги Райчев" в Стара Загора. В него се включиха децата от първите класове, а събитието бе кулминацията в програма, която стартира в училището от началото на учебната година.
Осъществяваме програмата "Грижа за зъбите" съвместно с РЗИ-Стара Загора. Идеята се роди спонтанно, макар че я обмислям от дълго време. Радвам се, че намерих съмишленик в лицето на експертите от регионалната инспекция. Обсъдихме възможностите с гл. експерт Искра Динева, доразвихме идеята и я обогатихме, разказа за "Здравна поща" Кремена Димова, психолог в ОУ "Георги Райчев".
В програмата са включени първокласниците в училището, защото в тази възраст децата сменят млечните зъби с постоянни, поникват и първите кътници, а редовната грижа за тях е много важна точно в този период. Проведохме срещи между децата и Искра Динева, на които те говориха, обсъждаха най-важното за хигиената на зъбите, как трябва да се грижим за тях, за да са здрави, кои храни са полезни и кои вредни и др. Поканихме и д-р Радостина Празник за здравето на зъбките сътвориха в Основно училище "Георги Райчев"Петрова, регионален координатор на националната програма за профилактика на оралните заболявания. Тя разговаря с родителите на първокласниците и на подготвителните групи. Обясни им какво представлява силанизирането, неговата полезност и възможностите за безплатно извършване на процедурата при постоянните детски зъби. За финал организирахме празника, който се проведе в два дни - за двата ни първи класа, обяснява Димова.
Децата се включват в инициативите с голям интерес. Експертът от РЗИ вече е и техен приятел. Редовно си партнираме с регионалната инспекция по теми като здравословния начин на живот, превенция от зависимости за по-големите ученици, но за първи път се насочихме към оралната хигиена, защото здравите зъби гарантират и здрава усмивка, допълва училищният психолог.  
По време на веселото тържество децата показаха чрез забавни игри наученото за хигиената на зъбите. Водещ на надпреварата бе гл. експерт Искра Динева. В първата игра, разделени на два отбора, малките ученици отделяха в различни купи полезните и вредните за зъбите храни. Във втората игра родител от всеки отбор трябваше да опази поставен на дъска "усмихнат" зъб, а децата го целиха с топки. А в третата игра първокласниците демонстрираха Празник за здравето на зъбките сътвориха в Основно училище "Георги Райчев"върху макет на зъби как правилно трябва да се мият те, но … по специални 10 правила, оповестени пред аудиторията в стихотворна форма. Игрите преминаха с много настроение, имаше и гатанки, както и заслужени аплодисменти от гостите на тържеството - д-р Станимир Станков, директор на Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ-Стара Загора, мл. експерт Стоянка Колева от отдел "Образование и младежки дейности" към Община Стара Загора, Николай Широв, директорът на ОУ "Георги Райчев", много родители.
На финала децата получиха подаръци - четки и пасти за зъби, осигурени от училището, и пъстри кутийки за млечните зъбчета от д-р Ирина Стамова. И в двата дни празникът завърши със здравословна почерпка от плодови хапки - ябълки, банани и круши.
В ОУ "Георги Райчев" планират да продължат работа по програмата и през следващата учебна година с бъдещите първокласници.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД