Всяка година у нас 4200 души заболяват от рак на белите дробове

Всяка година у нас 4200 души заболяват от рак на белите дробовеРанната диагностика и успехите в областта на имунотерапевтичните лекарства спомагат значително за по-ефективното лечение и преживяемост при пациентите с рак на белия дроб. Ново проучване сочи, че с имунотерапевтичен медикамент, който се реимбурсира и у нас от две години, се постига
5-годишна преживяемост при близо 30% от пациентите
с рак на белия дроб. За сравнение, със стандартна химиотерапия се постига 5-годишна преживяемост само при 3-4% от болните.
Данните бяха изнесени от водещи онколози в страната, по време на семинара "Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“.
Форумът бе проведен в рамките на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и има за цел да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.
Статистиката сочи, че
ракът на белия дроб започва стремителен растеж в последните години
- не само заради подобрените възможности за диагностика, но и като абсолютен брой на новите случаи. У нас всяка година заболяват около 4200 души, от които около 3200 са мъже.
Белодробният рак остава начело по брой случаи по смъртност вследствие на онкозаболявания - у нас и по света, а пушенето е доказан фактор, но не е коректно да се абсолютизира. Според онколозите има и други причини, сред които са азбестът, газът радон, генетичната предразположеност, замърсеният въздух и др.
Няколко мита, свързани с белодробния рак, бяха развенчани по време на семинара. Първият е, че само пушачи заболяват от рак на белия дроб. "Диагностицираме и пациенти, които
никога не са пушили и редовно са ходили по планините
Другият мит е, че повече жени умират от рак на млечната жлеза - напротив, повече жени умират от белодробен рак, докато преживяемостта при рака на млечната жлеза се увеличи много в последните години", обясни проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология в "Аджибадем Сити клиник". Той отправи послание към личните лекари и цялата здравна мрежа, че няма възраст, пощадена от рака на белия дроб, и тази диагноза винаги следва да се има предвид. Най-младият негов пациент е 21-годишен мъж и то с напреднало заболяване.
Характерен проблем за България, според проф. д-р Димитър Костадинов, началник на Бронхологичното отделение към МБАЛББ "Света София", е
пациентите да се изпращат директно за хирургия
като се прескачат определени диагностични процедури. "Най-новото в нашата област, с приложение от 2018 г., е конусно-лъчевата компютърна томография с увеличена флуороскопия, която съчетава диагностиката с възможности за лечение", обясни проф. Костадинов.  В експериментален период е и методът роботизирана бронхоскопия, чиито проучвания трябва да приключат до 2022 г.
В момента, в Европа има над 3,7 млн. нови случая на онкозаболявания годишно, а
40-50% от раковите заболявания са предотвратими чрез превенция
Проф. д-р Светлана Христова, началник на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ "Александровска" посочи, че от началото на 21 век се увеличават аденокарциномите на белия дроб за сметка на плоскоклетъчния карцином, който по принцип е характерен за пушачите.
"Канцерогенезата е свързана с нарушения в генома на клетката и тези клетки дават началото на тумора. При рака на белия дроб тези генетични нарушения са много. В момента у нас можем да изследваме 3 биомаркера за определяне на терапията“, обясни проф. Христова и подчерта, че трябва да има
вътрешен и външен контрол на всяка лаборатория
която се занимава с такъв тип диагностика. "Патолого-анатомичната диагностика изобщо и в частност тези изследвания не се заплащат от Здравната каса, въпреки че не са скъпи - един тест за биомаркер струва 50-60 лв., а същевременно след това се дават хиляди левове за лечение", добави тя.
Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб, причиняваща 16% от смъртните случаи по целия свят. През 2010 г. общите годишни икономически разходи за рак са оценени приблизително на 1,16 трилиона щатски долара.
Най-важният рисков фактор за рак с всяка локация е тютюнопушенето, отговорно за приблизително 22% от цялата смъртност от рак.
92% от случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат на тютюнопушене
В България според данни на СЗО "настоящите пушачи" са близо 40% от населението.
Двеста различни видове рак предизвикват 1 от всеки 6 смъртни случая в световен мащаб,  а 1 от 5 от смъртните случаи, причинени от рак, се дължат на рака на белия дроб. Ракът на белия дроб причинява повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво.
Преживяемостта при рак на белия дроб е ясно свързана с шанса диагнозата да се постави възможно най-рано.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД