Подписаха меморандум за донорството

Подписаха меморандум за донорствотоЗдравният министър Кирил Ананиев и представителите на съсловни и пациентски организации подписаха Меморандум за сътрудничество в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!". Всички те са водени от разбирането, че все повече български граждани се нуждаят от животоспасяваща органна трансплантация, а броят на реализираните у нас донорски ситуации
за поредна година намалява, съобщават от Министерство на здравеопазването.
С подписването на документа организациите, начело с Български лекарски съюз (БЛС), се съгласиха активно да си взаимодействат за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията. Общата цел е да бъде повишена осведомеността на обществото относно същността и значението на донорството и трансплантацията.
Като приоритети бяха посочени акцентирането върху необходимостта в семейството и приятелския кръг да се говори за донорството, популяризиране на Донорската карта, промяна на обществените нагласи спрямо донорството, както и развенчаване на митовете относно донорството и трансплантацията и работа в посока намаляване броя на отказите на близките да дарят органите на починалия.
В района на НДК (от страната на литературен клуб "Перото", в близост до новооткрития паметник на Симеон Радев) беше засадено лирово дърво в памет на хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти. А изборът му не е случаен - листата на лировото дърво наподобяват сърце, а цвeтoвeтe му нaпoмнят тези нa лотоса, който е един от символите на творението, раждането и слънцето като източник на живота.
Инициативата също е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!". На събитието присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) проф. д-р Петко Салчев и представители на пациентски организации.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД