Пейсмейкърът: начин на употреба

Пейсмейкърът: начин на употребаПейсмейкърът се нарича още изкуствен кардиостимулатор и представлява един от революционните пробиви в медицината. Апаратчето се поставя подкожно в непосредствена близост до сърцето и се използва за задаване на електрически импулс за сърдечните съкращения. С тази си роля машинката може да бъде животоспасяваща, когато при пациента е налице ритъмно-проводно нарушение. Пример за такива състояния е брадикардията, при която честотата на сърдечните съкращения е прекалено ниска.
Апаратчето не само, че е животоспасяващо, но е и с много малки размери и на практика пациентите почти не го усещат. Все пак наличието му налага да се съобразяваме с някои аспекти от ежедневието, но това е една малка цена за сметка на ползата му.
Малкото апаратче представлява компютърен чип, захранван от батерия
Тези два елемента са затворени херметически и се имплантират подкожно, а теглото му е едва около 30 грама. От него излизат жички, които са поставени вътре в сърцето. Чрез тях пейсмейкърът регистрира естественият сърдечен ритъм и подава електрически импулси, когато това се налага (ритъмът е прекалено бавен). Дори съществуват такива пейсмейкъри, които могат да "опознаят" човека и да действат в синхрон с неговата активност, например да забързат сърдечната чистота при физически усилия.
Забавянето на сърдечния ритъм е често явление
у хората в напреднала възраст, като може да бъде свързано или не с подлежащо сърдечно заболяване. С напредване на възрастта сърдечната електрическа активност, която се заражда в дясното предсърдие, може да загуби своята регулярност, както и да настъпи смущение в предаването ѝ към камерите на сърцето. Лекарите предлагат поставянето на сърдечен стимулатор в момента, когато лекарствата вече не са способни да коригират това явление.
Поставянето на стимулатора изисква хирургична интервенция
Касае се обаче за оперативна намеса, която носи много малък риск (и е в много малък обем) и до която се прибягва дори и при пациенти в силно напреднала възраст. Като се има предвид, че първите сърдечни стимулатори са имплантирани през 1958 г., медицината е натрупала достатъчно рутина. Самата манипулация не изисква каквато и да е особена подготовка.
Най-често се състои в поставянето му чрез малък кожен разрез
(обикновено в областта на ключицата) и наместване на електродите му в сърцето. Случаите на усложнения са редки и биват: разместване на сондата с електрода, появата на инфекция или на хематом в мястото на имплантация на пейсмейкъра. Последните биха се представили с подуване, зачервяване, топлина или болка в областта на поставянето му и е редно да насочат пациента към лекар. Поставянето му не изисква дълго възстановяване и пациентът може бързо да се върне към обичайната си активност. Самата манипулация е безболезнена, тъй като се използва локална анестезия, а евентуалната болка след "пускане" на упойката е поносима.
Необходимо е да се провеждат регулярни визити при кардиолога
назначил поставянето на стимулатора, за да може той да се убеди, че апаратът функционира добре и че зададената от него сърдечна честота е подходяща за пациента. Средната честота на консултациите при липса на проблем е около два пъти годишно, като с наближаване на крайния срок на живот на пейсмейкъра, зачестяват с преглед на всеки три-четири месеца.
Кардиологът може да регулира пейсмейкъра с помощта на специален програматор, който разполага върху него (над кожата). Тъй като съществуват различни видове пейсмейкъри, пациентът винаги трябва да носи със себе си паспорта на своя.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД