При захарен диабет контролирайте прецизно липидния профил

При захарен диабет контролирайте прецизно липидния профилВ човешкия организъм има два вида липиди - холестерол и триглицериди. Те служат като източник на енергия, за градивни елементи на клетките, и образуване на хормони.
Тъй като липидите са неразтворими във вода, те се пренасят в кръвта, свързани в комплекси с протеини и носят името липопротеини. В зависимост от съотношението на холестерол и триглицериди в тях, те се разделят на няколко подтипа.
Хиломикроните са липопротеините с най-ниска плътност
На практика те съдържат предимно триглицериди. Образуват се в червата и служат за пренасяне на липидите от храната до останалите части на тялото.
Липопротеините с много ниска плътност (very low density liporptoeins, VLDL) се образуват в черния дроб и пренасят новообразувани триглицериди в него, като ги освобождават в различни тъкани.
Остатъците от VLDL се преобразуват в липопротеини с ниска плътност (low density lipoproteins, LDL - холестерол), които имат по-голямо холестеролово съдържание. LDL-холестеролът се нарича още "лош" холестерол, защото по-високите му концентрации се свързват с
повишен риск от атеросклероза
Липопротеините с висока плътност (high density lipoproteins, HDL) поемат излишните мазнини от клетките и ги отнасят обратно към черния дроб за преработка. Наричат се още "добър" холестерол, защото намаляват липидното съдържание в клетките на съдовата стена и предпазват от образуването на атеросклеротични плаки.
Захарният диабет е хронично заболяване, свързано с недостиг на инсулин (при тип 1) или резистентност към него (тип 2 диабет). Това се отразява не само върху метаболизма на въглехидратите, но и на мазнините.
При физиологични условия инсулинът потиска разграждането на мазнините. Недостигът на инсулин или нарушената му функция
не позволява да се използва глюкоза като източник на енергия
което налага тя да се набавя от мастните депа. Освободените мастни киселини се пренасят в черния дроб, който ги преобразува във VLDL-частици. Така при диабет има повишени нива на триглицериди в кръвта.
VLDL-частиците отдават триглицериди на HDL и LDL-холестерола. В резултат на това "добрият" холестерол намалява. Богатите на триглицериди LDL-частици се отнасят в черния дроб. Там те се преобразуват в малки и плътни LDL, които навлизат по-лесно в съдовата стена и се натрупват под формата на атеросклеротични плаки.
Така се оформя един
нарушен баланс на липидите (дислипидемия)
при диабетици, който се характеризира с високи триглицериди, нисък HDL-холестерол и леко повишен или нормален, но с променена структура, LDL-холестерол. Този липиден профил се нарича още високоатерогенен (т.е. образуващ атеросклеротични плаки) и е причината за по-високата честота на сърдечно-съдовите инциденти при захарен диабет.
Още при поставянето на диагнозата захарен диабет е необходимо да се изследва липидният профил. Според новите препоръки на Българското дружество по ендокринология, прицелните стойности на LDL-холестеролът са:
- < 2,6 ммол/л при захарен диабет с поне един сърдечно-съдов рисков фактор;
- < 1,8 ммол/л при вече документирано сърдечно-съдово заболяване или органно увреждане
HDL-холестеролът трябва да е > 1,0 ммол/л при мъже и >1,3 ммол/л при жени.
Ако нивата на липидите са в прицелните стойности, се препоръчва изследването им веднъж годишно. При необходимост от лечение се налага по-чест контрол (на около 3 месеца), до достигане на желаните нива.
Лечението започва с промяна в стила на живот. Трябва да се ограничат наситените мазнини (животински) и да се повиши приемът на омега-3 мастни киселини и фибри. Особено важна е и физическата активност, както и спиране на тютюнопушенето.
Първа линия на медикаментозната терапия са статините
Те се препоръчват при всички пациенти със захарен диабет над 40-годишна възраст. При хора под 40 години, но със сериозни рискови фактори, също могат да се обмислят като вариант. Трябва да се внимава при жени в детеродна възраст, тъй като са противопоказани по време на бременност.
Ако не се постигнат прицелните нива на фона на максимално толерирана доза статин, към терапията се добавя втори медикамент - езетимиб. При липса на ефект и от това лечение, се преминава към следващата стъпка, която е PCSK9 инхибитор (Еволокумаб). Това е най-новият медикамент в терапията на дислипидемиите и е изключително мощен, но и много скъп.
Основните стратегии за справяне с проблема със сърдечносъдовите заболявания при диабетици в световен мащаб целят не само контрол на кръвната захар, но и на липидния профил. Вече е възприето, че колкото по-нисък е "лошият" холестерол, толкова по-добре!
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД