Здравни работници атакуват тютюнопушенето

Здравни работници атакуват тютюнопушенетоЛекари в Стара Загора подеха кампания за борба с тютюнопушенето в своите среди. Доказано е, че на хора, които обмислят да спират цигарите, подобни инициативи им дават възможност да стартират това решение, сподели за "Здравна поща" д-р Валентина Цанева, епидемиолог и главен инфекционист на Болница "Тракия". Тук на 30 октомври се проведе Ден за борба с тютюнопушенето. В сградата на болницата бе изнесен Кабинетът за отказ от тютюнопушене на РЗИ-Стара Загора, с възможност за изследване с апарат за въглероден моноксид и карбокси хемоглобин в издишания въздух.
Чрез изследването пушачите имаха възможност ясно да видят какви поражения върху дишането им са нанесли цигарите. Не очакваме чудеса, но поставихме добро начало, казва д-р Цанева. Колегите са с различно мнение, някои може би няма да се откажат, но има и такива, които го направиха. Идеята е в България да се говори повече за вредата от тютюнопушенето. Ние много изоставаме от напредналите страни. Всеки пътува и се радва на хигиената, която там поддържат, на отношението им към здравословния начин на живот, на чистия въздух. Мрънкаме за нашата мръсотия и други неприятни факти, но е хубаво да направим нещо, за да го променим. Да започнем! Едва ли на някой му харесва, като отиде в болница, да види лекар да пуши.
Последните изследвания сочат, че тютюнопушенето в България се превръща в епидемия с много опасни размери. По брой пушачи сред възрастните българите са сред челните страни в света, а сред младите хора България е сред първите 3 страни в света по тютюнопушене, като долната възрастова граница сред пушачите у нас е едва 13-14 години. Здравните работници не правят изключение от тази статистика, въпреки че са най-добре запознати с последствията върху здравето от употребата на тютюневи изделия. Вече близо година д-р Цанева провежда изследване сред работещите медицински служители в старозагорската болница, където работи. Резултатите сочат, че в някои отделения над 60% от работещите пушат. Добрата новина е, че има и отделения, в които няма нито един пушач или само един човек от персонала пуши. Такива са отделенията по неонатология и по ендокринология. В отделението по Съдова хирургия нито един лекар не пуши и дават добър личен пример на тези от колегите си, които все още са пристрастени към вредния навик. Не са малко и лекарите, които не пушат от години, въпреки пристрастяването си към тютюна преди това.
Опитът с провеждането на подобни кампании в европейските страни показва, че те винаги дават резултат. Дори само няколко пушачи да се откажат, това ще бъде добър резултат, защото здравните ползи за всички са доказани, категорична е д-р Цанева.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД