Какви инфекции могат да бъдат уловени чрез мръсни ръце

Защо трябва да поддържаме личната си хигиена

Какви инфекции могат да бъдат уловени чрез мръсни ръцеОще от най-ранна детска възраст ни учат, че трябва редовно да си мием ръцете. Това е задължително преди хранене, след използване на тоалетната, когато се приберем вкъщи. Не случайно експертите съветват да си мием добре ръцете и да използваме подходящ сапун.
Но каква е причината да сме толкова бдителни за личната си хигиена. Знаем, че мръсните ръце могат да причинят огромен брой заболявания. Рядко обаче си задаваме въпроса какви всъщност са те.
Какви инфекции може да си докараме от мръсни ръце?
Глисти
Хелминтиазата. Може да се заразите при галене на котка или куче, които имат глисти. Ето защо е изключително важно да миете ръцете си след разходка с животното и след всякакъв контакт с него.
Децата са най-податливи на инфекции, но възрастните също могат да се заразят с хелминтиаза. Яйцата на червеите влизат в тялото чрез мръсни ръце.
В началото заболяването не се проявява по никакъв начин, но след това червеите се размножават и тогава се появяват най-разнообразни симптоми: повишена умора, гадене, главоболие, запек или обратно, диария.
Не е лесно да премахнете хелминти (паразитните червеи) от тялото, лечението отнема време. Ето защо е толкова важно редовно да миете ръцете си и редовно да третирате животни срещу паразити.
Конюктивит
Достатъчно е да разтриете очите си с мръсни ръце, за да се заразите. Заразеният човек получава сърбеж, непоносимост към светлина, неприятна болка в окото, както и зачервяване и сълзене.
Чревни инфекции
Такива инфекции включват много неприятни заболявания - коремен тиф, ротавирусна инфекция, дизентерия и много други.
Човек, заразен с тези заболявания, получава тежка диария, гадене. Някои от тези заболявания могат да доведат до дехидратация, която сама по себе си е смъртоносна.
Това още веднъж доказва, че честото миене на ръце само по себе си служи като отлична защита срещу множество заболявания, които са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечениe.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД