Скрининг на паразитните заболявания

Защо трябва да изследваме кучето си?

Скрининг на паразитните заболяванияВ последно време все по-често се сблъскваме с векторно предавани болести, т.е. болести, предавани чрез ухапване от кърлежи, комари и пясъчни мухи. Преди години тези заболявания бяха единични, някои от тях се изучаваха в учебниците по тропически болести, но бяха далечни и екзотични. Днес е доказано, че географското разпространение на тези векторни заболявания все повече се увеличава, казва д-р Елена Сиракова, управител на ветеринарна клиника "Вита Вери". Такива заболявания са лайшманиоза и лаймска болест, ерлихиоза и анаплазмоза, дирофилариоза, уточнява тя и разяснява най-характерното за всяко от тях.
Лайшманиозата се причинява от Leishmania donovani, L.tropica, L.braziliensis.
Разпространена е предимно при кучето и човека. При хората поразява централната и периферната нервна система, стави, очи, сърдечно-съдовата система. При кучето протича с поражения по кожата и лигавиците, уврежда черния дроб и далака, засяга лимфните възли, причинява анемия и измършавяване.
Името на лаймската болест или борелиозата идва от причинителя - Borrelia burgdorferi. Заразяването става след ухапване от кърлежи и мухи. Засягат се кучета, говеда, овце. Човекът е силно възприемчив. Рефлектира върху стави, сърце, лимфна система, централна нервна система, бъбреци.
Ерлихиозата се разпространява от кафявия кучешки кърлеж. Причинителят е Erlichia canis, E.ewingi. Предизвиква куцота, кръвоизливи, болки в ставите, анемия, засягат се очите и белите дробове.
Анаплазмозата засяга се кучета, котки, коне. Причинителят е Anaplasma phagocytufilum, а заразяването става чрез кърлежи. Наблюдава се диария, повръщане, отоци по долната част на тялото, болезнени стави, липса на апетит.
Скрининг на паразитните заболяванияДирофилариозата  е заболяване, разпространяващо се от комари. Причинява треска, анорексия, полиартрит, бъбречна и сърдечна недостатъчност. Причинител е Dirofilaria immitis. Паразитира в дясното предсърдие, камера и пулмонална артерия. Клиничните признаци са кашлица, диспнея, асцит, венозен застой, обща слабост.  
Често собствениците на домашни любимци казват: "Само веднъж забелязах кърлеж върху него". Важно е те да знаят, че само едно ухапване от тези вектори(носители) на заболяванията може да бъде заразно. Повечето такива заболявания протичат с малко симптоми в началото на инфекцията или безсимптомно. "До снощи беше в отлична форма, игриво, хранеше се, а сега куца и не иска да става", казват стопаните, без да знаят, че клиничните признаци, за съжаление, се появяват доста късно, след като вече домашният любимец се е заразил. Може да минат месеци, в които заболяването действа в организма. Много често в клиниката ги хващаме случайно, след някакъв безобиден на пръв поглед признак, казват ветеринарите. По време на лов например, след като кучето е активно, внезапно пада и не може да се изправи проявявайки признаци на неориентираност.
Както виждате, симптомите са многообразни и се проявяват в напреднал стадии когато лечението е трудно или дори невъзможно. За щастие, навременната профилактика посредством съвременни тестове може да опази вашият най-добър приятел.
В клиника "Вита Вери" предлагаме бърз и лесен тест за всички тези заболявания с помощта на няколко капки кръв само за няколко минути. Навременно хванатото заболяване се лекува успешно. Сега, в края на сезона, е най-подходящото време за скрининг, казва д-р Сиракова.
За контакти: Ветеринарна клиника "Вита Вери", Стара Загора, ул. "Стефан Караджа" 101, 042/654122, 0887 605 810, спешен дежурен тел. до 23 ч.: 0894 337 500.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД