Откривателят на парацетамола ускорява развитието на химията в САЩ

Откривателят на парацетамола ускорява развитието на химията в САЩХарман Нортроп Морс е виден американски химик. Той е роден на 15 октомври 1848 г. Днес той е известен като първия химик, синтезирал парацетамол. Неговото откритие и до днес е едно от най-използваните лекарства по света, става популярно десетилетия след смъртта на откривателя си. В първата половина на 20-и век той е световноизвестен с работата и откритията си относно осмотичното налягане. За този си труд получава медал на Авогадро през 1916 г. Негово е и уравнението за изчисляване на осмотичното налягане, което по-късно бива именувано по името на откривателя си.
Висшето си образование Харман Морс завършва благодарение на средства, събирани от неговата баба. Той учи химия в Амхърст колидж от 1869 г. до 1873 г. и завършва с отличие. След това продължава образованието си в Германия, където придобива докторска степен по химия в университета в Гьотинген.
През 1875 г. Морс се завръща в Съединените щати и започва работа като преподавател
в университета, където е учил - Амхърст. Там той работи в продължение на една година. На следващата 1876 г. врати отваря университетът Джон Хопкинс. Той се мести там като сътрудник на Ира Ремсен, благодарение на препоръки от негови ментори. Ремсен и Морс заедно основават химическа лаборатория в университета Джон Хопкинс, а опитът на Морс от Германия се оказва наистина много ценен, тъй като американската школа по химия по това време е доста по-назад от немската.
Младият Херман успява да вдъхне нов живот на химията отвъд океана. Морс официално става доцент през 1883 г., по-късно, през 1892 г. вече е редовен професор по неорганична и аналитична химия. През 1908 г. е избран за директор на химичната лаборатория към университета. През 1916 г. прекратява кариерата си и се пенсионира.
Морс е бил женен два пъти, има четири деца. Втората му съпруга - Елизабет Денис Кларк, му помага в публикуването на научните му статии. Умира на 4 септември 1920 година. През 2020 г. светът ще отбележи 100 години от кончината му.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД